20 de juny de 2013
20.06.2013
Diari de Girona

El «Llibre del Sindicat Remença» de Girona entra al Registre de la Memòria del Món

La Unesco inscriu el valuosíssim document conservat a l'Arxiu de la Ciutat i el converteix en un cas únic a Catalunya

20.06.2013 | 00:00
Una imatge del llibre.

El Llibre del Sindicat Remença (1448), un valuosíssim document conservat a l'Arxiu de Girona, va ser dimarts inscrit en el Registre Memòria del Món, segons va anunciar la Unesco.

Amb aquesta acció, el document gironí esdevé el primer i únic de Catalunya a formar part del registre de la memòria mundial. Espanya té 4 obres en aquest registre universal, que consta de poc menys de 300 inscripcions arreu del món.

L'arxiver de Girona, Joan Boadas, impulsor de la iniciativa, va mostrar-se ahir extremadament il·lusionat i va qualificar de «fet molt rellevant» que la Unesco hagi considerat «cabdal per entendre la història del món» un document conservat a la ciutat.

El Llibre del Sindicat Remença és un document que acredita que Catalunya té una societat molt avançada i, ja al segle XV, va veure com els pagesos es constituïen en un sindicat, el primer exemple mundial d'aquest tipus d'organització social.

El llibre és un document manuscrit en llatí, amb la toponímia en català, que recull les actes de les reunions dutes a terme pels serfs (remences), entre 1448 i 1449, en diverses diòcesis catalanes.

L'objecte d'aquestes assemblees era elegir els representants que, arran d'abusos senyorials, s'encarregarien de negociar amb la monarquia l'abolició de la servitud. L'agrupació de camperols de 1448 és excepcional, ja que va ser el precedent de l'expressió de la voluntat dels serfs d'un país.

Les reunions, que van aplegar 11.000 pagesos catalans, van desembocar, quatre dècades més tard, en la sentència arbitral de Guadalupe, per la qual els pagesos van aconseguir la seva redempció dels mals usos.

Ara la Unesco ha dit que això no és important només per a Catalunya, sinó per a la història de la Humanitat, perquè permet interpretar la història dels homes. Concretament, el fet històric demostra que si les persones es posen d'acord, si s'organitzen, poden aconseguir els seus objectius de llibertat. Boadas va impulsar la catalogació del document per la Unesco seguint la via oficial, a través de l'ambaixador espanyol a la Unesco. El procés no ha estat exempt de dificultats i entrebancs, segons ha confessat l'arxiver.

En una reunió a Kwangju (Corea del Sud), el Comitè del Programa Memòria del Món de la Unesco va examinar 84 candidatures presentades per 54 països.

D'elles, se'n van acceptar 54, entre les quals dues d'espanyoles: els Decreta de Lleó, de 1188, el testimoni documental més antic del sistema parlamentari europeu, redactades durant el regnat d'Alfonso IX de Lleó (1188-1230), i els Materials relatius a la missió Keicho a Europa (Japó i Espanya), que aplega materials portats a Japó per la missió Keicho a Europa, tramesa des de l'extrem oriental d'Àsia cap a Occident, en l'Era dels Descobriments.

Altres documents inscrits són per exemple, en llengua portuguesa, el Diari del primer viatge de Vasco da Gama a la Índia, 1497-1499, de Portugal, o un document del conjunt de testimonis de les víctimes de l'Holocaust que conserva al Memorial Yad Vashem de Jerusalem.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona