Quatre mesos després d'arribar al pontificat, el papa Francesc va publicar ahir la seva primera encíclica, Lumen fidei (La llum de la fe), en què subratlla la necessitat de recuperar la fe en el món actual "en què és vista com un salt al buit que impedeix la llibertat de l'home". Francesc assegura també que la fe no és intransigent i el creient no és arrogant i que la fe "sense veritat, no salva". A més, a l'encíclica, el papa Bergoglio reitera que el matrimoni és "la unió estable entre un home i una dona" i exhorta a la parella a conrear la fe en la família, amb els fills.

L'encíclica ha estat escrita en un temps rècord i Francesc hi recull les reflexions sobre la fe escrites per Benet XVI abans de renunciar al papat, pel que es considera que està escrita a "quatre mans" i se suma a les encícliques de Ratzinger sobre la caritat i l'esperança.

El papa revela que Benet XVI ja havia pràcticament completat aquesta encíclica. "Li agraeixo i assumeixo el seu valuós treball afegint al text algunes aportacions", va assenyalar, per la qual cosa els observadors vaticans la consideren la primera de Bergoglio i l'última de Ratzinger.

"És urgent recuperar el caràcter lluminós propi de la fe, ja que quan la seva flama s'apaga, totes les altres llums acaben llanguint", subratlla el papa Bergoglio al text, en què assegura que si desapareix la fe en Déu de les nostres ciutats, "es debilitaria la confiança entre els homes, que quedarien units només per la por".

El Papa comença el text amb una referència a Nietzsche, que criticava el Cristianisme per haver ?rebaixat l'existència humana, "llevant novetat i aventura a la vida" i assenyala que per al filòsof la fe era un miratge que impedeix avançar com a homes lliures cap al futur.