La 12a edició del festival Acústica de Figueres se celebrarà del 28 d'agost a l'1 de setembre, amb un cartell on destaquen Manel, La Pegatina, Chambao o Brams, entre altres, i també dos concerts especials. Un, l'espectacle que la revista Enderrock ha produït per celebrar els 20 anys de la revista, conduit per Miqui Puig i The Mamzelles i batejat "La banda sonora del pop català". L'altre, el concert inaugural, emmarcat en els actes de l'Any Espriu, serà un recital dirigit per Toni Xuclà i amb moltes veus catalanes dalt l'escenari. L'Acústica, que el 2012 va rebre el Premi ARC al millor festival de Catalunya, aspira a superar la xifra rècord de 60.000 espectadors que van assistir a la darrera edició.

L'Acústica manté la gratuïtat de la majoria dels seus concerts i la seva realització al centre de Figueres. La Rambla, la Plaça de l'Ajuntament, la Plaça Josep Pla i la Plaça Catalunya, tots al voltant del Museu Dalí, seran els emplaçaments on s'ubicaran els escenaris del festival. A banda, el Teatre El Jardí serà enguany l'indret on se celebraran els concerts de pagament, en aquest cas de Manel, Paco Ibáñez i un tercer artista encara per concretar.

Al cartell de l'Acústica hi figuren enguany uns quants dels grups més consolidats de Catalunya, com els mateixos Manel, Gossos, La Pegatina, Delafé i las Flores Azules o Brams. També hi actuaran Els Catarres, Blaumut, Cesk Freixas amb Miquel Abras, Andreu Rifé, Joana Serrat, Sara Pi, Mali Vanili i Acció.

El concert inaugural commemorarà el centenari Espriu, amb un espectacle on es musicaran poemes i textos de l'autor. L'espectacle estarà dirigit per Toni Xuclà i hi participaran Dolo Beltrán, Lídia Guevara, Mercè Martínez, Jordi Vidal, Hemm Humet, Raynald Colom, Taima Tesao, Judith Neddermann, Núria Tamayo i Pau Figueres.

D'altra banda, es realitzarà el concert dels 20 anys d''Enderrock'. El concert porta per títol 'La banda sonora del pop català / Miqui Puig presenta The Mamzelles', i s'hi revisaran 20 temes clàssics catalans de les dues últimes dècades. Hi col·laboraran Joan Colomo, Bikimel, Joana Serrat i Carles Coriolà, entre altres.

Per segona vegada se celebrarà l'Acustiqueta', la programació musical per a públic familiar del festival, que l'any passat va gaudir d'una bona resposta, amb 15.000 assistents. D'aquesta manera, la programació incorpora un nou espai d'oci ubicat a la Plaça Josep Pla, amb tallers infantils i familiars durant tot el dia.

Els Abbey Road, la coproducció amb el SónarKids de The Pinker Tones amb Albert Pla ('Rolf&Flor'), Landry el rumberu, l'espectacle Zoomwatts o 2princesesbarbudes i Andreu Rifé, són alguns dels ingredients de l''Acustiqueta'.

La importància del públic

Coincidint amb la 12a edició del certamen, enguany la imatge del festival és una samarreta de futbol amb la llegenda 'Tu ets el jugador número 12'. L'organització ha explicat la imatge i lema escollit -que reprodueix el tòpic futbolístic sobre el paper de l'afició- perquè volien reforçar la idea que el públic és essencial per un festival com aquest. De fet, l'any passat es va arribar als 60.000 espectadors i enguany confien en superar aquesta xifra.

El director del festival, Xavier Pascual, ha explicat que el pressupost del festival aquest 2013 és inferior al de la darrera edició degut a la caiguda de les aportacions públiques que, ha dit, "en la situació que es troba el país" no han estat les mateixes. No obstant això, Pascual s'ha mostrat satisfet perquè aquest dèficit els ha permès "equilibrar" els comptes en relació a les aportacions dels patrocinadors: Estrella Damm ha augmentat la seva inversió i s'han sumat marques com Cacaolat o l'equip de rugby l'Usab de Perpinyà.