La capital de la Gar?rotxa es prepara per celebrar el seu Aplec, el 51è. El marc, el Parc Nou, realment magnífic, el terra encatifat de verdor i envoltat d'arbres centenaris és un lloc ideal per poder ballar-hi bé.

Com cada any, ja es comença el dissabte a la tarda. L'Agrupació Sardanista fa un reconeixement als diversos compositors locals o vinculats a la ciutat. Aquest any és Josep Navarro i Zafra el tenorista de la cobla La Principal d'Olot i compositor que rebrà aquest honor. A la tarda de dissabte se celebrarà l'acte de reconeixement a Can Trinxeria, i a la nit al passeig d'en Blay, una audició de sardanes a cura de la cobla La Principal d'Olot, on seran interpretades sardanes d'aquest compositor.

Josep Navarro Zafra (Vic, 1962), és instrumentista de tenora i notable compositor. Fou membre de les cobles: Camprodon, Canigó, Foment de la Sardana, Bofills i fa tretze anys que és a La Principal d'Olot.

El diumenge l'Aplec, al Parc Nou, en sessions de matí i tarda i amb la participació de les cobles: La Principal d'Olot, Ciutat de Girona i Vila d'Olesa. Hi haurà un dinar de germanor, servei de bar, acte de salutació a Arenys de Munt, Capital de la Sardana 2013, un tobogan gegant per a la mainada i la cloenda de l'aplec amb la la sardana; Adéu, vila d'Olot.

festes del carme a olot

Els frares carmelites foren el primers religiosos que s'instal·laren a la ciutat d'Olot, el 1565 i cada any per la festa de la Mare de Déu del Carme ho han festejat amb diversos actes religiosos, durant uns anys és feia una processó que recorria diversos carrers de la ciutat, però la festa a més del caient religiós tenia i té el seu caràcter popular, de manera que els dies 15 i 16, davant l'església hi ha audicions de sardanes i el tradicional ball del drac, aquesta figura de la faràndula olotina s'estrenà el 1929, és de cartró i de vímets i en el seu ball treu foc per la boca, les ales i la cua, fou construït al tallers de El Arte Cristiano, mossèn Francesc Gay que era rector de la Pinya hi escrigué una lletra i Mossèn Josep Cervera la música, que és molt popular a la capital de la Garrotxa. Una curiositat és que aquest drac és vertical.

"Drac, drac, drac/ salta i balla, salta i balla/ drac, drac, drac/com un dansaire manyac.

El drac és poca-solta / diu que no pot més/ però encara giravolta/ i escup foc encès...".

El barri del Carme comprèn diversos carrers. Els de la zona de la plaça del Conill tenen el seu conill, que fou construït el 1944, per Manuel Traité i Jordi Farjas, hi ha una música per a cobla composta per Esteve Molas, i en el seu ball el conill balla perseguit per un caçador. Aquest any ballarà el dimecres dia 17. Els de la plaça del Palau construïren el seu animal que és un pollastre, també té una música de 1947 de Pere Albert.

festa nacional francesa

Observareu moltes audicions, el dia 13 i 14 a Catalunya Nord, és la celebració de la Festa Nacional Francesa, que se celebra des del 1880, en commemorar el primer aniversari de la presa de la Bastilla, que marcà la fi de la monarquia absoluta. Aquest dia a totes les poblacions franceses hi ha una gran munió d'actes , cercaviles, música,

focs d'artifici... A la zona de la Catalunya Nord ho celebren amb sardanes.

I, un cas excepcional: a Ceret fan cursa de toros i el més estrany és que la plaça roman plena de banderes catalanes, els auxiliars (en llenguatge taurí "monosabios") van abillats típicament catalans, amb barretina i espardenyes i la

música és interpretada per una cobla, a l'inici de la corrida toquen, La Santa Espina i després de la mort del quart toro Els segadors, enmig s'executen pasdobles, i sempre amb la formació de cobla.

La plaça roman tota engalanada de senyeres. Enigmàtic, difícil de comprendre, però és així!

cd dedicat als millors musicals del món

Avui s'acaba la gravació, efectuada a l'Auditori de Girona i que ha durat quatre dies, del disc dedicat Els millors musicals del món que ha efectuat la cobla La Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de corda de les comarques gironines, amb una arranjaments de Francesc Cassú, Albert Guinovart i Adrià Badosa, sota la direcció musical de Francesc Cassú. Aquestes són les obres que s'han gravat: My fair lady, Evita, Jesus Christ Superstar, El fantasma de l'òpera,

Memory, Els miserables, Candide, Flor de nit, Selecció de Cole Porter, Cabaret, Over the rainbow i Grease.