El cineasta català Juan Antonio Bayona va ser guardonat ahir per unanimitat del jurat amb el Premi Nacional de Cinematografia 2013 per Lo imposible, pel·lícula per la qual va guanyar el Goya al millor director.

Bayona, segons el jurat, ha fet "molt més visible el nostre cinema tant dins com fora d'Espanya", representa "una nova generació de creadors de gran projecció internacional i ha estat reconegut tant per la crítica com pel públic".

El realitzador va declarar després de conèixer el premi que "és necessari" trencar les fronteres del cinema espanyol i "ser capaços d'ensenyar al món de què som capaços aquí". També va dir que Lo imposible és "una manera de demostrar a tothom que pel·lícules així es poden fer a Espanya".

Protagonitzada per Naomi Watts, que va optar a un Oscar per aquest treball, i Ewan Mcgregor, Lo imposible és la pel·lícula més taquillera del cinema espanyol, al recaptar a Espanya 41 MEUR.

A tot el món, va aconseguir un total de 131,1 MEUR, segons les dades del web especialitzada Box Office Mullo.

Bayona aconsegueix aquest premi amb el seu segon llargmetratge després d'un debut espectacular amb El orfanato (2007), Goya al millor director novell.

El Premi Nacional de Cinematografia l'atorga anualment el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i, en aquesta ocasió, la decisió del jurat ha estat unànime.

El jurat que ha premiat Juan Antonio Bayona ha estat presidit per la directora general de l'Institut Nacional de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), Susana de la Sierra, i s'ha reunit al llarg del matí a la secretaria d'Estat de Cultura.