29 de juliol de 2013
29.07.2013

Una triple exposició a Tossa, Vilabertran i Llançà recupera l'art de Ramon Reig

La néta del pintor ha comissariat tres mostres mentre treballa en la tesi doctoral sobre l'aquarel·lista empordanès

02.08.2013 | 11:35
"Caminant amb figura" fa evident el domini de la tècnica de la pintura a l´aigua que tenia l´artista.

Ni una ni dues. Tres són les exposicions fruit de la devoció de la néta per l'obra del seu avi, el pintor, catedràtic i arquitecte Ramon Reig, deixeble de Juan Muñoz, professor també de Salvador Dalí, i un dels grans paisatgistes empordanesos, especialment a l'aquarel·la.

Nascut a Manila l'any 1903 i resident des de curta edat a Figueres, Ramon Reig va morir el 1963. Cinquanta anys després, la seva néta, Blanca Sala Reig, treu a relluir l'obra d'aquest creador, que va tenir entre els seus deixebles noms insignes com el de Martínez Lozano, fundador a Llançà del Museu de l'Aquarel·la, una de les places d'aquest triple homenatge.

Historiadora de l'Art, Blanca Sala Reig, es troba immersa en l'aventura de descobrir els misteris de l'avi dedicant-li la tesi doctoral que està ultimant per a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Obres poc vistes
La recerca ha permès localitzar nombroses obres poc vistes que propietaris particulars han cedit per a les exposicions, alimentades sobretot amb els fons del Museu de l'Empordà de Figueres, que Ramon Reig va contribuir a crear.

El Museu Municipal de Tossa de Mar exhibeix fins al 30 de juliol una trentena de marines sota el títol Ramon Reig i la Costa Brava. El paisatge de l'encís.

Al monestir de Vilabertran es pot visitar fins al 22 de setembre Ramon Reig, pintor de l'Empordà, una mostra que ha estat organitzada amb el suport del Museu d'Història de Catalunnya i que inclou un vídeo rodat per la mateixa Blanca Sala Reig, també figuerenca, i també decidida a viure creativament.

El vídeo pretén mostrar la trajectòria artística de Ramon Reig "perquè la gent entengui que era un pintor amb un bon reconeixment social i artístic", comenta al Diari de Girona la néta, que ho és per part de mare.

Aquesta exposició de Vilabertran mostra l'Empordà, que va ser el seu tema per excel·lència, pintat, és clar, a l'aquarel·la, amb vistes dels camps, el mar, els cels, les cales i les platges, a més de l'arquitectura monumental.

L'antiga casa de la nissaga Reig a Vilabertran era prou notable com perquè avui hi hagi les oficines de l'Ajuntament. A Vilabertran, el jove Reig acudia a les lliçons del professor Juan Núñez, mestre també de Dalí.

Finalment, per redescobrir l'artista, aquest estiu ens porta al Museu de l'Aquarel·la de Llançà, que fins al 15 de setembre presenta Ramon Reig, aquarel·les del paisatge sensible, un conjunt de 26 obres entre les quals hi ha un autoretrat a l'aiguada, la tècnica que Reig va adoptar com un repte artístic i va esdevenir un èxit pictòric amb el qual va merèixer el Primer Premi Nacional el 1944 i va exposar a Londres, en una col·lectiva dels millors aquarel·listes el 1947.

Com recorda la comissària Reig, va editar el 1954 el llibre La acuarela en España, amb el qual esdevingué un teòric expert i un defensor d'aquesta tècnica amb fonament de causa.

"Amb l'aquarel·la, Ramon Reig pot dedicar la seva obra exclusivament a l'Empordà, l'autèntica musa de la seva pintura, i transmetre un paisatge sensible de sensacions i emocions".

En les obres que s'exposen a Llançà, l'home, artífex indiscutible del paisatge, hi és insistentment present. "L'home que hi viu, hi treballa, hi somia, el mateix que Reig situa al bell mig del quadre", explica Blanca Sala, i sosté que "és el pagès que solca la terra i la va modelant, emplaçant ara una closa, un olivar, un prat o una vinya, com també és l'home que, amb la seva mirada, fa que la vastedat del seu entorn natural esdevingui el seu paisatge".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema