30 de juliol de 2013
30.07.2013

La Biennal d'Arquitectura Espanyola selecciona el cementiri de Garrigoles

El projecte de Xavier Vilagran i Cristina Lloret unifica les diferents construccions en una única volumetria

30.07.2013 | 00:00
El jurat ha apreciat la lectura neta de l´edifici que ofereix el remodelat cementiri de Garrigoles.

Xavier Vilagran i Cristina Lloret amb el Cementiri de Garrigoles, han resultat un dels 27 finalistes de la Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme, que arriba a la 7a edició.
La presència gironina destaca també entre els seleccionats amb sis obres d'arquitectes de la Demarcació.
La biennal d'arquitectura espanyola ha volgut destacar exemples de construccions sostenibles, la protecció del territori i el paisatge, la revitalització de centres urbans, així com el trànsit d'una política basada en la construcció d'obra nova cap a la reconversió i reutilització d'estructures i recursos existents.
Sota la direcció dels arquitectes Fuensanta Nieto i Enrique Sobejano, la biennal ha avalutat projectes corresponents als anys 2011 i 2012.

Una única volumetria
El Cementiri de Garrigoles és obra de l'equip format per Xavier Vilagran i Cristina Lloret, els dos professionals de la demarcació de Girona, ha informat el Col·legi d'Arquitectes en un comunicat.
El projecte unifica les diferents construccions en una única volumetria, facilitant una lectura neta de l'edificació en relació als critèris històrics, constructius i compositius analitzats.
El treball dels arquitectes ha consistit també a reestablir un ordre dels elements bàsics i mostrar respecte per les veus entrerrades.
Amb aquest projecte, els autors han volgut recuperar la presència de la terra i el cel per definir la linia entre els dos mons.
La reforma del Cementiri, situat a la comarca del Baix Empordà, pretén donar una resposta simple a les transformacions i patologies de l'antic cementiri.
Aituat entremig de camps de cultiu i bosc, una línia horitzontal defineix els límits d'una geometria rectangular.
Els materials usats, austers, dibuixen un recinte amb mur de pedra i volums annexats en forma de nínxols que recolzen sobre aquest. L
'actuació pretén recuperar el simbolisme del mur en contacte amb la terra, en contraposició amb el concepte d'ànima que ascecendeix des dels nínxols lleugers fins al cel.
Entre els projectes seleccionats, també hi ha una representació d'obra feta per arquitectes gironins: l'Escola Feixa a Lloret de Mar (bosc.capdeferro arquitectures), Adequació de la visita a l'església de Salta Helena i al poblat de Santa Creu de Rodes al Port de la Selva (Joan Falgueras), Estances, portes i finestres a Olot (Eduard Callís i Guillem Moliner), Ampliació i remodelació del Presbiteri de la Catedral de Girona (Montserrat Nogués i Josep Pla de Solà-Morales), Reforma i ampliació del Teatre Muncipal d'Olot (Manel Bosch, Montserrat Nogués i Antonio Sánchez-Fortún), i Edifici de serveis administratius de la Generalitat de Catalunya a l'antic Hospital Santa Caterina de Girona (Josep Fuses i Joan M Viader).
En l'edició d'aquest any, es van rebre 583 obres d'arquitectura de les quals, a la primera fase del Jurat, 164 en van resultar seleccionades, per concedir, finalment, 15 premis i 27 finalistes. Aquest any, la biennal s'ha presentat amb el lema Inflexión/Turning Point que al·ludeix al procés de transformació en que es troba la gran part de l'arquitectura espanyola.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona