30 de juliol de 2013
30.07.2013

Rigola obre la Biennal de Venècia amb "El policia de les rates" de Bolaño

L'obra reivindica el dret a ser diferent de les persones, fet que permet l'evolució humana, cosa especialment important en el camp de l'art

30.07.2013 | 00:00
Àlex Rigola.

La 42 edició del festival internacional de teatre que alberga la Biennal de Venècia s'inaugurarà el dia 1 amb un muntatge del propi director del certamen, el català Alex Rigola, que fa una inquietant reflexió sobre el dret a ser diferent a El policia de les rates, de Roberto Bolaño.

El festival, que es va crear el 1934, després dels de música (1930) i cinema (1932), serà l'escenari fins a l'11 d'agost de l'estrena absoluta de produccions de diversos països, entre ells Espanya i Itàlia, i artistes com la catalana Angèlica Liddell, que rebrà el Lleó de Plata.

Rigola (Barcelona, 1969), que dirigeix la biennal des de 2010 i ho farà fins al 2015, ha seleccionat per a aquesta edició obres com Seuls, de Wadi Mouawad; l'Ubu Roi, de Declan Donnellan; Marketplace 76, de Jan Lauwers; Ritter, Dene, Voss, de Krystian Lupa i Natura i origini della ment, de Romeo Castellucci.

El policia de les rates és un conte de Bolaño que està dins de la recopilació última que va fer -El gaucho insufrible- i que comença com un homenatge a un relat curt de Kafka, en el qual la protagonista és "una rata artista".

És un conte de novel·la negra en el qual la temàtica principal és la reivindicació del dret a la diferència, a la particularitat de cadascun, fet que permet l'evolució de l'espècie, cosa especialment important en el camp de l'art.

Bolaño va prendre des de l'inici el camí difícil que a la cultura és el de ser poeta, "en comparació, un músic té més possibilitats de sobreviure", sosté Rigola, que dirigeix la biennal des de 2010 encara que aquest és el seu "debut" escènic en aquesta.

L'obra, protagonitzada per Andreu Benito, és també la història de Pepe el Tira, que vaga, com una rata que persegueix altres "molt més criminals", per les clavegueres del seu poble trobant cadàvers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona