El poeta revolucionari rus Vladimir Maiakovski (1893 - 1930), autor d'obres que van ser molt famoses com Oda a la Revolució, i Salvador Espriu, amb motiu del centenari del seu naixement, donaran vida a una intensa vintena edició de la Nit de Poetes de Girona, que es celebrarà al Pati de les Magnòlies del nou edifici de la Generalitat a partir de les 10 de la nit, el divendres 13 de setembre.

El col·lectiu Amics de la Unesco de Girona va presentar ahir la vetllada com una bona ocasió per gaudir de la poesia, en un acte que mantindrà el seu format habitual amb una primera part dedicada al "poeta de sempre", que serà Maiakovski, que es podrà escoltar en la seva llengua original, el rus, i en català, en versió de Joaquim Horta i Manuel de Seabra.

Lluís Lucero coordina aquesta primera part, on no hi faltaran els "poetes d'avui": Joan Guerola (Otos, Vall d'Albaida, 1954), Elisabet Juncà (Banyoles, 1965), Carme Pagès (Figueres, 1948) i Sadurní Tubau (Castellà del Vallès, 1949, Premi Miquel de Palol 2012).

Aquesta primera part comptarà també amb la participació dels guanyadors dels Jocs Florals 2013 de Girona per a alumnes de batxillerat: Pau Borrell, Origol Roger i Ferran Torres (Belloc del Pla) i Judith Vilar i Anna Felip (Les Alzines).

La Nit de Poetes 2013 homenatjarà Espriu dedicant al poeta de Santa Coloma de Farners tota una segona part de la vetllada, amb guió de Rosa Font, Lluís Lucero i Martí Peraferrer, i adaptació i dramatúrgia del mateix Peraferrer. S'inclouen textosde Rosselló-Pòrcel. Hi col·labora la companyia teatral figuerenca Te Quatre i alumnes del batxillerat d'Arts Escèniques de l'IES Sobrequès.

Poesia al mercat

Amics de la Unesco de Girona és, d'altra banda, l'associació promotora de la lectura d'Espriu al mercat d'abastaments de la ciutat, cada dia 10 des d'aquest juliol i per tot un any. L'acte s'acompanya de la cessió d'una obra d'art i un text. El 10 d'agost l'artista serà Ció Abellí, amb un text de Núria Martí. La lectura la farà Josefina Espinosa.