01 de agost de 2013
01.08.2013

El Museu del Cinema homenatja Mallol publicant les seves obres

Aprofitant l'aniversari de l'artífex del Museu, se li ret homenatge penjant les seves pel·lícules a internet

05.08.2013 | 07:58
Mallol, a l´esquerra, enfilat amb el trípode i amb la càmera per rodar una escena del pas a nivell.

L'artífex de la col·lecció del Museu del Cinema de Girona, Tomàs Mallol, va rodar entre els anys 1956 i 1977 un total de 31 curtmetratges, tots ells fets des dels marges de la indústria i amb una clara vocació artística.

Aprofitant que avui, dijous, hauria complert 90 anys, el Museu del Cinema ha volgut retre homenatge pòstum al seu fundador reivindicant la seva faceta de cineasta. Per això, ha penjat a la seva pàgina web 28 d'aquests curtmetratges, el conjunt de la seva obra fílmica que s'ha pogut conservar amb suficient qualitat. Les pel·lícules es troben a l'apartat "Les col·leccions", pestanya "Cineasta".

La voluntat, segons destaca el museu, és posar en valor com a cineasta Mallol, "un dels més prolífics del cinema amateur català"
Als anys cinquanta, Mallol va fer la seva primera -i última- incursió en el cinema professional com a director de fotografia de la coproducció italoespanyola Su propio destino, però va abandonar aquest camp per les servituds que comportava.

Entre el 1956 i el 1977, Mallol va rodar fins a 31 curtmetratges amateurs. La seva primera pel·lícula no domèstica va ser El pastor de Can Sopa i, a partir d'aquí en van venir d'altres com Hivern (1958), Il·lusió (1959), Le tour au Lac Leman (1960), Caracol (1963), Arbres (1966), Daguerre i jo (1969), Mar calma (1971), Poca cosa sabem... (1972) o Quan sóc perdut en l'ombra (1977).

Durant aquests anys, a més, Mallol va fer-se soci de la Secció de Cinema Amateur del Centre Excursionista de Catalunya i el 1968 va fundar, juntament amb altres socis, la Unió de Cineastes Amateurs (UCA).

L'entitat va durar fins al 1984. Al llarg dels anys seixanta i setanta, l'artífex del Museu del Cinema va guanyar diversos premis de cinema amateur (alguns, internacionals) i cinc dels seus films van ser seleccionats per representar Espanya al Concurs Internacional de la Union Internationale du Cinéma Amateur (Unica).

Tomàs Mallol, que va morir el passat 16 de juliol a Girona, ha llegat 28 dels 31 curtmetratges del conjunt de la seva obra fílmica.
En aquest llegat hi falten els films Empordà i Pozos desiertos (perquè el so està massa malmès) i Zoològic (perquè el negatiu original es va perdre).

Totes aquestes pel·lícules van ser tractades per a la seva conservació pel cineasta Antoni Martí, per ordre expressa del mateix Mallol, i dipositades després al Museu del Cinema (on també estan a l'abast de tothom en DVD, a través del fons de la seva videoteca).
Segons destaquen des del museu, "la idea d'aquesta acció és reivindicat el llegat de Tomàs Mallol com a cineasta, un llegat potser més desconegut que el de col·leccionista però que ha estat un dels més prolífics del cinema amateur català.

I hi afegeixen: "Mallol va ser un cineasta autodidacte, que va realitzar el cinema des de la pròpia idea i intuïció, i sempre va optar per temàtiques que l'ajudessin a posar en ordre i a mostrar les seves preocupacions i pensaments sobre tot un tema que és comú a la seva obra: saber què és el temps i intentar reflectir-ne el pas i els efectes que té sobre les persones i el paisatge".

El Museu del Cinema de Girona preveu dur a terme altres accions, durant els propers mesos, per preservar la memòria i els llegat del Tomàs Mallol cineasta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema