20 de agost de 2013
20.08.2013
Diari de Girona

Serra: "No agafaré professionals; els que no són actors ho fan millor"

El cinesta banyolí explica alguns detalls de la seva pel·lícula premiada, "Història de la meva mort"

20.08.2013 | 00:00
Serra: "No agafaré professionals; els que no són actors ho fan millor"

El cineasta banyolí Albert Serra, premiat en el Festival de Locarno amb el Lleopard d'Or a la millor pel·lícula per Història de la meva mort, explica que els dos personatges del film, Casanova i Dràcula, comparteixen un imaginari de plaer, desig i nit. La cinta de gènere fantàstic, coproducció hispanofrancesa i amb guió i direcció de Serra, s'exhibirà en preestrena espanyola el 18 de setembre en el Reina Sofia de Madrid i s'estrenarà als cines francesos el 23 d'octubre. Pel mig també passarà per Girona dins de Temporada Alta, tal com va avançar aquest diari.
El film se centra en la transició entre el segle XVIII, el segle de les llums, del racionalisme i la sensualitat, i el principi del segle XIX, del romanticisme, l'obscurantisme i la violència, i el fet d'unir els dos personatges és, va indicar Serra, "una idea gratuïta perquè és imaginar un episodi en la vida de Casanova que no pot haver ocorregut". Serra situa el film a França, en una atmosfera de corrupció i alegria artística, i considera interessant "reflexionar sobre un personatge que representa el segle XVIII amb la lleugeresa i el racionalisme del món del divuit de Casanova i de les òperes de Mozart amb l'altre món del romanticisme més fosc, més íntim i més sexual" de Dràcula.
El cineasta va indicar que "ha confrontat les dues visions i els personatges es mouen sempre en aquesta disjuntiva i mai no se sap on acaba el fals desig i comença el verdader i on acaba el càlcul, l'interès i comença la veritable satisfacció, la genuïna".
En suma, Història de la meva mort, títol amb el qual Serra fa un gest de complicitat a l'autobiografia de Giacomo Casanova, publicada en 1825, "reflexiona sobre si és més atractiu el mal de la possessió i el control o és més fort el plaer més racional i més mundà de la conquesta". Serra ha escollit com a protagonista del film el poeta català Vicenç Altaió en el paper de Casanova "perquè se li assemblava", seguint la línia que les seves pel·lícules no estan interpretades per actors professionals. "Mai els he agafat ni els agafaré en la vida" perquè "els que no són actors ho fan millor, almenys en el cinema, al teatre ho podríem discutir, tots els actors haurien de dedicar-se al teatre", va afirmar. Satisfet per l'acollida que va tenir durant el lliurament de premis per part del públic, el cineasta, autor de dos textos teatrals del cicle Radicals Lliures del Teatre Lliure, acaricia algun projecte de teatre que no ha revelat, pendent ara del recorregut de la pel·lícula premiada.
Amb aquest últim film, Serra, és autor de quatre llargmetratges de ficció i de documentals sobre el món de l'art. Considera que malgrat les dificultats que té la cultura en general, "les individualitats serioses acabaran fent alguna cosa" perquè "no hi ha relació tan directa entre el benestar i la creació". "La cultura té prioritat absoluta i considero que és l'àmbit més important del món, fins i tot més que la sanitat", va destacar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona