24 de agost de 2013
24.08.2013

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

Palafrugell està predisposat a acollir la futura fundació de l'escriptor Tom Sharpe

Després d'enregistrar el seu dia-dia durant 12 anys, Montserrat Verdaguer rep l'herència literària de l'artista

26.08.2013 | 07:42
Monserrat Verdaguer al seu despatx.

El municipi de Palafrugell, on va residir els seus últims anys i va morir el passat 6 de juny l'escriptor britànic Tom Sharpe, manté una excel·lent predisposició a acollir la futura fundació en memòria del literat britànic, de la que s'ha encarregat la que va ser la seva amiga i doctora, Montserrat ?Verdaguer. Tom Sharpe mantenia contacte amb els veïns de Llafranc i amb turistes que acudien allà i era apreciat al municipi per la seva actitud de proximitat.

Montserrat Verdaguer va ser la metgessa, marmessora literària i, sobretot, una gran amiga de l'escriptor Tom Sharpe. Després de la seva mort, l'artista ha volgut que la veïna de Palafrugell es faci càrrec de tota la seva herència literària i li ha encarregat la tasca de realitzar una biografia i crear una fundació amb tota la seva obra intel·lectual. "Des del 2001 ja sabia que volia que fes un diari d'ell però em va sorprendre la magnitud del que demanava", ha explicat Verdaguer. La metgessa té clar que vol crear la fundació a Palafrugell -prop d'on Sharpe va passar els últims anys de la seva vida- i espera poder endinsar-se i detallar el caràcter de Sharpe en el llibre dedicat a la seva figura.

Una fundació haurà de posar en valor tota aquesta herència i els responsables municipals de Palafrugell ja s'han mostrat predisposats a que sigui aquesta localitat la que aculli aquest espai en memòria de l'escriptor britànic. Segons fonts consistorials, l'Ajuntament se sentiria "enormement honrat" si Montserrat Verdaguer el considera el lloc oportú com a seu de la futura fundació, encara que tot està pendent de conèixer els detalls del testament sobre ubicació del diferent material llegat. El reconegut escriptor britànic també va deixar palès que volia crear una fundació on Verdaguer decidís. "A mi m'agradaria que fos a Palafrugell, aquest dilluns ja hem quedat amb l'alcalde que ens reunirem, considero que és el lloc adequat i on hauria d'estar", ha comentat ella. Des del consistori asseguren que hi ha "molt bona predisposició des de l'ajuntament" per tirar endavant el projecte.

Tom Sharpe va morir el passat 6 de juny a l'edat de 85 anys a la seva casa de Llafranc on vivia des del 1995. Des del primer moment, Montserrat Verdaguer, va estar al costat de la família, va parlar durant l'emotiu funeral que es va realitzar a l'església de Palafrugell i, durant molts anys, va ser la persona de confiança del reconegut escriptor britànic. El passat 25 de juliol, els familiars i amics propers de Sharpe, van participar en la lectura de les últimes voluntats de l'artista. Va ser allà quan Verdaguer va conèixer els desitjos del seu amic. "Jo, des del 2001, sabia que ell volia que jo fes una mena de diari, ho va deixar escrit en una autorització notarial el 2007", explica la metgessa dins de la seva consulta situada en aquesta localitat costanera del Baix Empordà. "Ell sabia que jo enregistrava les nostres converses en càmera però m'ha sorprès la magnitud del que volia i de la herència que em deixa", explica emocionada. "Per a mi és un gran honor que m'hagi escollit per poder recollir tots els seus manuscrits, fotografies, màquines d'escriure, càmeres o peces", detalla.

"Aquest passat dimecres vaig acceptar l'herència i ara tot el que ell tenia a casa seva ja ho hem traslladat a casa meva per raons de seguretat, el lloc on vivia Sharpe és fàcil d'accedir-hi i teníem por que algú s'emportés alguna cosa", ha comentat Verdaguer.

El perfil del pare de "Wilt"

Tot i això, la metgessa té clar que fer la biografia de l'artista serà una tasca complexa. "No m'he plantejat un límit de temps, seran potser dos, tres o quatre anys; el que m'agradaria és donar un punt més al llibre, estudiar la personalitat de Tom Sharpe i detallar-ho en la seva biografia des d'un punt més psiquiàtric que és la meva especialitat", ha avançat Verdaguer. En primer lloc, la metgessa vol rellegir totes les obres de l'escriptor britànic i veure què posava d'ell dintre de cada novel·la. "Considero que el llibre més autobiogràfic de Sharpe és El bastardo recalcitrante més que el famós Wilt", explica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona