El Festival Pepe Sales de Girona retrà homenatge a un artista de fortíssima personalitat: Juan Eduardo Cirlot, que no només va desenvolupar la seva creació al marge de la cultura oficial, sinó també al marge de la poesia social tant en voga entre l'oposició i els sectors rebels durant aquells anys del franquisme.

Segons han informat Lluís Llamas i Consol Vidal, del restaurant La Penyora, impulsors del festival d'art independent, diferents artistes prendran com a font d'inspiració Cirlot i la seva obra per a una exposició que, com la resta d'activitats del Pepe Sales, tindrà lloc a finals del proper mes de gener de 2014.

El realitzador de TV3 Jordi Muñoz té el mèrit d'haver suggerit el personatge d'una 7a edició del festival que ja està rebent des de fa setmanes inestimable col·laboració de les filles de l'homenatjat, Lurdes i Victòria Cirlot, a més d'Enric Granell, que va ser el comissari d'una de les poques exposicions en honor a qui va ser membre de Dau al Set i autor d'un conegut Diccionario de símbolos.

"És un poeta d'una qualitat impressionant que no ha tingut un reconeixement a l'alçada de la seva vàlua", van comentar ahir Llamas i Vidal.

Juan Eduardo Cirlot (Barcelona 1916-1973) va ser un poeta, crític d'art, hermeneuta, mitòleg i músic català. A la dècada de 1940, després d'haver estat mobilitzat pel bàndol republicà i pel franquista, va seguir les passes de l'escola surrealista, per a assumir després una tradició espiritualista.

Creador d'un món propi, aliè a les modes, es va interessar per la simbologia, que va marcar tota la seva activitat literària i la seva important tasca com a crític d'art.

El 2009, les filles van donar l'arxiu personal de l'artista al Museu Nacional d'Art de Catalunya.