05 de setembre de 2013
05.09.2013
22a edició

Més espectacles internacionals i aposta per l'escena catalana

Temporada Alta mira cap al futur programant 88 muntatges de setze països diferents i participant en la producció de 18 creacions

05.09.2013 | 17:25
El somni d´una nit d´estiu, de la cia Propeller

La 22a edició del festival Temporada Alta arrencarà el proper 3 d'octubre amb "la programació internacional més potent que hem tingut fins ara" i apostant per l'autoria catalana, dues línies de treball que, en paraules del seu director, Salvador Sunyer, fan que el festival "miri cap al futur". En total, s'han programat 88 espectacles, una desena més que l'any passat però amb menys funcions. Els muntatges, 25 dels quals són estrenes absolutes, provenen de setze països diferents i 42 són d'autoria catalana.

Amb la voluntat de ser la porta d'entrada a Catalunya i la península de la millor producció internacional, s'amplia la programació estrangera i hi haurà 34 espectacles de fora del país. Destaquen noms com els de la companyia Propeller, que portarà a Girona El somni d'una nit d'estiu de Shakespeare; Oskaras Korsunovas, que torna amb una versió d'Els baixos fons de Gorki, Thomas Ostermeier, Guy Cassiers amb l'Orlando de Virginia Woolf, Fabrice Murgia o el Piccolo Teatro di Milano amb Le voci di dentro.

De l'escena espanyola, el festival incorpora l'espectacle El coloquio de los perros, dirigida per Ramon Fontseré, que suposarà el retorn d'Els Joglars a Catalunya després de set anys d'absència. Temporada Alta acollirà també la presentació d'Ai!, de Eva Yerbabuena, i Daisy de Rodrigo García.

A més, el festival vol potenciar els ponts amb el teatre llatinoamericà. "Un dels teatres més interessants que es fan actualment", segons Sunyer, serà present amb cinc espectacles d'Argentina, el Brasil, Uruguai i Mèxic, entre els que sobresurten Julia, de la brasilera Christiane Jatahy, i el nou muntatge de Romina Paula, Fauna. Precisament aquest espectacle forma part de la llista de produccions en què participa Temporada Alta amb una línia d'ajuts a la creació que suplirà la feina que havia fet El Canal, frenada amb la situació d'impàs en que es troba.

Aquest any, el festival coprodueix 18 espectacles. Entre d'altres muntatges, participa a Els folls de Shakespeare; la coproducció internacional RE-Presentació: Numax o l'espectacle que inaugurarà el festival, Degustació, de l'edat de pedra al Celler de Can Roca, que lliga cuina i cultura -pals de paller que "articulen el país", diu Sunyer- i que ja es va poder veure en la primera edició del certamen.
També col·labora en la producció del proper muntatge de Blaï Mateu, que no s'estrenarà fins al 2015 i de El policía de las ratas, de Roberto Bolaño i dirigit per Àlex Rigola, creat en col·laboració amb La Biennale di Venezia.

I és que un altre dels puntals d'aquesta nova edició és l'aposta per la creació catalana. Passaran pel festival els creadors Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Ivan Benet o Roger Bernat, que compartiran cartell amb joves artistes com els coreògrafs participants al projecte #FF80, que presentaran els seus darrers treballs.

L'autoria del país també treurà pit amb la tercera edició del Torneig de dramatúrgia catalana i el joc experimental Primera plana.
La internacionalització de l'escena catalana també es farà evident amb la Setmana de programadors, que permetrà presentar projectes a professionals foranis; i en la segona edició del Temporada Alta a Buenos Aires, que probablement s'ampliarà a d'altres zones.
La barreja de llenguatges serà present amb una programació de cinema que inclou l'estrena del film Història de la meva mort d'Albert Serra; i un cartell musical del que Sunyer destaca els recitals més "escènics", com el de Cabo San Roque, Ella y yo de Sílvia Pérez Cruz o Maria Friedman, i on també hi ha Paco Ibáñez o Morcheeba. De cares al públic infantil, repeteixen els exitosos Concerts per a nadons i s'incorpora Orelles de xocolata, un primer concert de pop-rock pels menuts.

Temporada Alta busca també establir llaços entre programadors i públic, despertant la participació a través del club d'espectadors Ciutat del Teatre, que des que va obrir inscripcions dilluns ja té una quarentena de socis.

El pressupost de Temporada Alta es manté entorn dels 2 milions d'euros, una xifra similar a l'any passat. Uns 700.000 provenen de la Generalitat -el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va subratllar la idiosincràcia del festival com a motor que "ordena i posa en marxa la programació teatral a Catalunya cada tardor"- i l'única partida que augmenta és la dels esponsors, especialment l'aportació d'empreses petites, ja que Sunyer assenyala que la inversió privada és l'àmbit amb "més potencial de creixement".

En aquest sentit, s'inaugura una nova línia de producció amb Migranland, d'Àlex Rigola, finançada íntegrament per la Fundació La Caixa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema