El conseller Andreu Mas-Colell no tindrà una recepció plàcida avui a la UdG. Després d'haver confirmat el conseller la seva assistència a la inauguració del curs acadèmic universitari català, acte que per tercera vegada en els seus 22 anys d'història acollirà la UdG (avui, 12 hores, al Parc Científic i Tecnològic), els membres de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) van reaccionar convocant una roda de premsa exactament una hora abans de la cerimònia, i al mateix lloc, per denunciar "la profunda transformació que estan patint les Universitats Catalanes, cap a un model de mercantilització de l'educació superior i de precarització de les relacions laborals".

Membres de la PUDUP de diferents universitats catalanes intervindran a l'acte, a més de representants de col·lectius de professorat, PAS i estudiantat.

Fa uns dies, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, va difondre la convocatòria de l'acte inaugural de curs català a Girona, amb una lliçó inaugural a càrrec del doctor Pedro Alonso, especialista mundial en la lluita contra la malària.

Per a la rectora, l'esdeveniment col·loca la UdG "en el primer pla de l'actualitat universitària", per la qual cosa es farà una retransmissió en directe en streaming que es posarà a l'abast de totes les universitats catalanes.

De forma rotativa, cada universitat catalana acull cada vuit anys l'acte inaugural de curs a nivell nacional, amb la presència de les principals autoritats del Departament, que ara s'anomena d'Economia i Coneixement.

Aques any es viurà la inauguració més primerenca de la història, cosa que alguns sectors han interpretat com un intent d'esquivar les protestes, perquè els alumnes encara no són a les aules. El curs sempre s'inaugurava a mitjan setembre, enguany es farà avui, dia 6.

No obstant, la gent descontenta i més inquieta dels diferents sectors universitaris (estudiants, professors i treballadors), agrupats sota les sigles de la PUDUP, han reaccionat amb celeritat i avui (11h) llegiran un manifest on, entre altres aspectes, denuncia que "segons dades de l'Observatori del Sistema Universitari, els preus han experimentat 3 modificacions en 6 anys, de manera que l'efecte combinat dels canvis de plans d'estudi i les successives modificacions del sistema de preus han encarit entre un 69% i un 291% el preus dels estudis universitaris en termes reals(és a dir, un cop descomptada la inflació). Al mateix temps, en el curs 2012-13 el nombre d'estudiants amb beca s'ha reduï en 2000. Només un 54% dels estudiants que sol·liciten beca a Catalunya l'acaben rebent, i les beques arriben molt tard. A més aquest mateix curs 2012-13 la Generalitat calculava que uns 2.200 estudiants universitaris no abonarien la matrícula, el doble que fa 4 cursos".