20 de setembre de 2013
20.09.2013

L'Ela Geminada edita la novel·la inèdita de Bertrana "Violeta"

L'editorial inicia la publicació de l'obra completa de l'autor de "Josafat"

21.09.2013 | 07:40
Portada de "Violeta".

L'editorial gironina Edicions de la Ela Geminada inaugura una nova col·lecció, la Biblioteca Prudenci Bertrana, amb la publicació de l'obra inèdita Violeta, la primera novel·la escrita per Bertrana l'any 1899, set anys abans que veiés la llum la seva obra mestra, Josafat (1906). La Biblioteca Prudenci Bertrana, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona, és un projecte a cinc anys vista (2013-2017) i es proposa publicar l'obra novel·lística completa de Bertrana, que, a excepció de Josafat, ja fa diverses dècades que no és a l'abast del públic lector.
La col·lecció, dirigida pel professor de la UdG Xavier Pla i coordinada per Oriol Ponsatí-Murlà, publica Violeta amb edició a cura de Guillem Molla. El llibre inclou una introducció de Glòria Granell.
L'edició s'ha basat en el manuscrit de la novel·la que es troba al Fons Prudenci Bertrana de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
El principal objectiu de la Biblioteca Bertrana és "tornar a posar en circulació l'obra d'un dels prosistes més importants de la literatura catalana del segle XX i fer-ho amb edicions filològicament fiables", diu en un comunicat l'editorial, i considera que l'autor t massa sovint ha estat "sotmès a deformacions importants per un excés de zel corrector".
L'artista Prudenci Bertrana, que va haver d'abandonar Girona en plena ruïna econòmica, va qualificar l'engendrament de Violeta com "la primera temptativa de suïcidi d'un trist pintor que està tip d'actuar de judes de si mateix i desitja penjar-se".
La redacció d'aquesta primera novel·la va suposar un punt d'inflexió decisiu en la biografia de Bertrana: el gir definitiu cap a la literatura, que li permetria, més tard, firmar una obra cabdal com Josafat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
L'últim El més llegit