14 de octubre de 2013
14.10.2013
Diari de Girona

Disset gironins entre els beatificats

Es tracta de dos monjos benedictins, un sacerdot diocesà, vuit germans de La Salle i dos dels Maristes, un framenor caputxí, un mercedari, un laic i un bisbe originari de la diòcesi de Vic

14.10.2013 | 00:00
Disset gironins entre els beatificats

Entre els màrtirs beatificats ahir a Tarragona n'hi havia 16 nascuts en municipis de la diòcesi de Girona i un altre de la parròquia de Santa Margarida de Vallors de Sant Hilari Sacalm, de la diòcesi de Vic. Els nous beats de la demarcació -16 religiosos i un laic-, van formar part de múltiples causes religioses. Així, dos dels beatificatss originaris de la diòcesi gironina eren monjos benedictins de l'Abadia de Montserrat: Càndid Feliu Soler, nascut a Sant Mori, i Agustí Busquets Creixell, de Torroella de Montgrí. Tots dos van morir a Barcelona el 19 d'agost de 1936, quan només tenien 32 i 33 anys, respectivament.
A l'acte solemne d'ahir també hi van aparèixer els noms de vuit germans gironins de les Escoles Cristianes de La Salle. Francesc Casademunt Ribas, de Llofriu, era el més gran de tots ells i va morir a Tarragona el 26 d'agost de 1936, quan tenia 64 anys. En la mateixa data i en el mateix indret es va produir la mort de Pere Sisterna Torrent, religiós de Llagostera que comptava aleshores amb 58 anys. Pocs dies abans, el 6 d'agost, moria a la mateixa ciutat el jove germà José Maria Tolaguera Oliva, de 32 anys, mentre que el 28 d'agost ho feia Modest Godo Buscató (Selva de Mar), qui va ser assassinat als 57 anys a La Canonja, a la comarca del Tarragonès. Un mes abans, concretament el 28 de juliol, moria Joaquim Oliveras Pujolràs, religiós nascut a Sant Feliu de Pallerols de 61 anys. El germà Oliveras va morir a Madrid, el mateix indret on també va perdre la vida Pere Bruch Cotacans, gironí de 40 anys. Els altres dos germans de La Salle beatificats en la cerimònia multitudinària d'ahir van ser Josep Boschdemont Mitjavila, servent de Déu de 56 anys de Cassà de la Selva, i Joan Font Taulat, religiós natural de Viladamat de 46 anys. En el seu cas, la mort els va arribar el dia 11 de novembre de 1936 a Torredembarra i el 23 de gener de 1937 a Lleida, respectivament.
Al Complex Educatiu de Tarragona també es van recordar les figures de dos germans maristes gironins que van ser assassinats a l'edat de 51 anys. Els beats Esteve Llover Torrent (Les Planes) i Pere Valls Piernau (Vilamacolum), van morir respectivament el 10 d'agost de 1936 a Alzira, València, i el 27 de setembre del mateix any a Màlaga.
El nom de Narcís Feliu Costa també va aparèixer entre els 522 màrtirs del segle XX beatificats ahir. Sacerdot diocesà incardinat a Tarragona, Mossèn Feliu Costa va néixer a Pineda de Mar i va morir a Tarragona el 28 de juliol de 1936.
Natural d'Arbúcies era el mercedari Francesc Mitjà Mitjà, assassinat el 7 d'octubre del 1936 a Ivorra, Lleida, a l'edat de 72 anys.
D'altra banda, dels set laics beatificats en la cerimònia d'ahir n'hi havia un, Sebastià Llorens Telarroja, que tenia els seus orígens a la diòcesi de Girona. La seva mort es va produir el 30 de juliol de 1936 a Blanes, quan només comptava amb 27 anys. Nascut a Tordera, Llorens va contribuir juntament amb el sacerdot Jaume Puig Mirosa a salvar la imatge de la Mare de Déu del Vilar, que té el seu santuari precisament a Blanes. La seva causa està inclosa en la dels religiosos de la Sagrada Família.

Figures destacades
A l'acte organitzat ahir per l'Església catòlica també hi va aparèixer el nom del framenor caputxí Carmel de Colomers (Enric Salvà Ministral). Nascut al municipi empordanès de Colomers l'any 1874, va adquirir l'hàbit de caputxí l'any 1903, nomenament que li va suposar la consideració de fra Carmel de Colomers. Considerat com un frare empàtic i senzill segons els testimonis escrits que es conserven, els seus 33 anys de vida religiosa van transcórrer en diversos convents catalans. Quan es trobava en un d'aquests espais, concretament al convent de Tarragona, fra Carmel va ser empresonat en el vaixell "Riu Segre" juntament amb altres catòlics de la ciutat. Això va succeir el mes de juliol de 1936, un mes abans que fos assassinat a prop del cementiri de Valls. Tenia 62 anys.
A més de les 16 persones nascudes a la diòcesi gironina, entre els màrtirs beatificats ahir a Tarragona també hi destaca la figura d'un bisbe de la comarca de la Selva, Salvi Huix Miralpeix. Nascut l'any 1887 a la petita parròquia de Santa Margarida de Vallors, temple situat a Sant Hilari de Sacalm i pertanyent al Bisbat de Vic, Huix va ser director dels felipons de Vic i bisbe d'Eivissa i de Lleida. Va morir el 5 d'agost de 1936.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona