21 de octubre de 2013
21.10.2013

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

L'Abat de Montserrat demana perdó a les víctimes del franquisme

Josep Maria Soler es disculpa pel paper de l'Església durant la Guerra Civil i la dictadura

21.10.2013 | 00:00
L´abat de Montserrat, Josep Maria Soler.

L'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va demanar ahir perdó pel paper de l'Església durant el franquisme, encara que va assenyalar que la institució religiosa no només no vol acusar els que van matar religiosos durant la Guerra Civil sinó que ja els ha perdonat.

Soler, que va subratllar que l'Església ha perdonat sense que a ella "ningú li demani perdó", va pronunciar aquestes paraules durant la missa d'acció de gràcies per la beatificació dels Màrtirs de Montserrat, 21 en total, que tenien entre 82 i 18 anys i que van morir en diferents circumstàncies abans i durant la Guerra Civil.

Dos d'ells, segons va recordar ahir Soler, no van ser víctimes de la persecució religiosa encara que sí que van morir durant la guerra.

Segons el parer de l'Abat, "cal continuar reflexionant sobre aquest període de la nostra història per analitzar tots els fets, però potser sí que fa falta un pronunciament més explícit".

Amb tot, l'Abat va recordar que el papa Joan Pau II ja va demanar perdó l'any 2000 per les culpes dels fills de l'Església Catòlica, especialment en el segon mil·lenni.

Petició de perdó anterior

També l'Església a Catalunya "és conscient que per part d'alguns dels seus membres hi va haver faltes i errors i, per boca dels seus bisbes, es va demanar humilment perdó l'any 2011", va recordar Soler.

L'abat de Montserrat també va evocar en la seva homilia que fa poc també l'arquebisbe de Tarragona ho va fer i que Montserrat, "malgrat el seu compromís amb els drets humans i patris abans i després de la guerra, fins i tot amb sacrifici per a alguns dels seus monjos, va demanar l'any 2000 també perdó".

"Però avui, davant el testimoni dels seus màrtirs beatificats, ho torna a fer a través meu, per les vegades que, a causa de les limitacions humanes, no hem ofert un testimoni prou transparent de l'Evangeli ni hem estat prou generosos a servir a tothom", va reflexionar l'Abat de Montserrat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona