18 de novembre de 2013
18.11.2013

Mor als 94 anys l'escriptora britànica Doris Lessing

Guanyadora del premi Nobel de literatura, la seva obra és un referent del moviment feminista

18.11.2013 | 00:00
L´escriptora Doris Lessing, en una imatge presa l´any 2006.

La britànica Doris Lessing, una de les escriptores més influents del segle passat i premi Nobel de literatura l'any 2007, va morir ahir a l'edat de 94 anys, segons va confirmar un portaveu de la família.

Nascuda el 1919 a Iran, filla d'un oficial de l'exèrcit britànic que va perdre una cama en la primera Guerra Mundial, quan ella tenia només sis anys la família es va instal·lar a l'antiga Rodèsia del sud, per provar de guanyar-se la vida a l'Àfrica colonial. Va viure fins als 30 anys a l'Àfrica, on va descobrir la discriminació racial, un període que posteriorment va recollir en el primer volum de les seves memòries.

Als 36 anys va tornar a Londres, on inicia la seva carrera com a escriptora. El 1954, desenganyada per les idees polítiques, va abandonar el comunisme que havia adoptat en anys anteriors i es va centrar en la seva trajectòria literària.

Autora profundament compromesa amb la lluita contra les injustícies socials, i marcada per dues guerres mundials, els temes de les seves obres, que són gairebé sempre molt autobiogràfics, s'han convertit en universals. En les seves obres hi ha present la defensa del feminisme, l'antimilitarisme, els problemes postcolonials de l'Àfrica, els conflictes racials o les conseqüències de l'ús de l'energia nuclear.

La seva obra més coneguda, El quadern daurat, que es va publicar el 1962, relata les seves experiències colonialistes, la seva relació amb altres dones, amb el marxisme i els moviments progressistes i també retrata de forma crítica la tradicional societat britànica. El conflicte generacional i la necessitat de prendre una posició activa en qüestions polítiques estan presents en aquesta important obra de Lessing, que per a molts s'ha convertit en un referent de la defensa de la dona en la literatura.

Autora guardonada amb nombrosos premis, al marge del Nobel de Literatura que l'acadèmia sueca li va concedir el 2007, va ser distingida amb el Medicis de França (1978), Mondello (1985 i 87), premi Internacional Catalunya (1999) o el Príncep d'Astúries (2001).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona