19 de novembre de 2013
19.11.2013

Tortell Poltrona rep el Premi Nacional del Circ del Ministeri de Cultura

El pallasso ha rebut la notícia en ple viatge cap a l'Amazònia per ajudar una comunitat índia amenaçada per les empreses petrolieres

19.11.2013 | 07:38
Tortell Poltrona, és a dir, Jaume Mateu.

El pallasso Tortell Poltrona, és a dir, Jaume Mateu i Bullich (Barcelona, 1955), ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Circ per conjugar formes clàssiques i modernes a través de projectes com l'ONG Pallassos Sense Fronteres i la companyia Circ Cric.
El jurat del premi, dotat amb 30.000 euros i que concedeix el Ministeri de Cultura, Educació i Esport, ha destacat en el seu veredicte també la "constant i intel·ligent conjunció de formes clàssiques i modernes" de Tortell Poltrona.
El guardonat, segons ha explicat Montse Trias, la seva parella des de fa 41 anys i cofundadora amb ell del Circ Cric, està viatjant cap a l'Amazones per col·laborar en un projecte amb la comunitat indígena amenaçada pels projectes de desforestació de les petrolieres.
"M'ha trucat des de l'aeroport. M'ha preguntat si estava asseguda, i m'ho ha dit i un dia molt fosc s'ha transformat en un altre ple de llum", va dir ahir Trias, i va precisar que ell s'ho mereix "més" que ella perquè és "el més lluitador".
El premiat no entén, diu Trias, "la cultura sense la societat" i per això s'involucra en totes les causes que li semblen justes i en la seva feina el seu objectiu bàsic és "transmetre emocions. Això és el que de veritat li importa".
Mateu, professor industrial en electrònica i mecànica i estudiant de sociologia i economia política a l'ICESB, va debutar als escenaris el 1974 com a cantant còmic de la Gran Orquestra Veracruz i va començar la seva carrera de pallasso, amb Claret Papiol, quatre anys després, formant la parella Germans Poltrona.
Aquest renovador entén el circ com una forma d'art "universalment necessari".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona