20 de novembre de 2013
20.11.2013
Diari de Girona

Mestre i amic

20.11.2013 | 00:00
Mestre i amic

En un dia de dol per a la Prehistòria catalana, per diverses generacions de deixebles i amics que ara deixa, vull fer una ?abraçada a la seva família i adreçar unes paraules de record, reconeixement i profund agraïment públic envers la seva persona.
El Sr. Josep Canal ha estat un mestre de mestres, una persona irrepetible, forjador de diverses generacions d'arqueòlegs paleolitistes que en alguns casos, com jo, no vam trobar en les institucions acadèmiques el nostre lloc, i ens vam poder refugiar en una figura carismàtica que ens ha guiat en tot moment en les moltes dificultats d'un ofici tortuós.
L'època més antiga de la nostra Història a Catalunya, el Paleolític inferior, no es pot entendre sense la seva decisiva contribució al llarg de més de quatre dècades d'incansable treball. Va descobrir-ne l'existència arran del reconeixement d'eines de pedra al jaciment gironí del Puig d'en Roca el 1972, sense mitjans ni el reconeixement de les institucions i autoritats catalanes de l'època, que li donaven l'esquena i es negaven a reconèixer-ne la seva existència. Però empès per una fermesa i coratge encomiables, entrellaçant vincles internacionals que avui dia encara són sòlids, la seva infatigable labor el portaren a ser respectat per tothom i al definitiu reconeixement internacional d'aquesta primera pàgina de la nostra Història.
La creació de l'Associació Arqueològica de Girona amb un grup d'amics, entre els quals hi havia arqueòlegs del prestigi de l'Eudald Carbonell, contribuí a salvaguardar el jaciment de la Cova de l'Arbreda, a Serinyà, motiu de màxim orgull per a ell, a descobrir desenes de jaciments del Paleolític inferior a les comarques gironines, a difondre aquest patrimoni a la societat catalana i a ser el pioner de l'Escola de Girona de Paleolitistes, avui en dia reconeguda, consolidada i institucionalitzada, amb importants investigadors que treballen en algunes de les més prestigioses institucions de recerca i publiquen en les més importants revistes científiques internacionals.
El seu caràcter humanista també l'ha portat a ser reconegut en l'estudi de la Guerra dels remences i de la Girona medieval, sobre la qual treballava infatigablement de forma paral·lela. Enmig d'una arqueologia i recerca catalanes sovint immersa en profundes contradiccions, el seu guiatge permanent era per joves arqueòlegs com jo, la prova que encara pervivia un esperit romàntic d'amor envers l'arqueologia compartides per amics i companys fidels a un ideal, que nosaltres anhelàvem i que s'ha perdut, se n'ha anat amb vostè.
En les nostres últimes converses, que van continuar fins als darrers dies, deixava constància que encara no havíem arribat a Catalunya al ple reconeixement social que aquest període mereixia, i que calia treballar-hi molt més, tots plegats, institucions i arqueòlegs, sobre el terreny, anant cap a la posada en valor definitiva d'aquest nostre patrimoni, continuant així un camí que ell havia iniciat. Em deia que havíem de convèncer i conscienciar els polítics, les institucions oficials i la societat que era absolutament necessari empènyer en aquesta direcció. Era una qüestió d'estratègia, perquè un país amb una cultura i patrimoni sòlids és un país més fort, i també una societat més conscient. Em va ensenyar l'ofici d'arqueòleg, i em recordava que mai havíem d'abandonar el nostre treball, malgrat les moltes pedres al camí.
Ara que ens deixes, la teva obra continuarà de la mà dels teus deixebles, que t'estimem, i que sempre et recordarem tal i com eres, un mestre de mestres i un amic que deixa en nosaltres i en la cultura del país que sempre vas defensar una profunda petjada per sempre imborrable. Sempre trobaré a faltar el teu mestratge i la teva amistat. Mai podré agrair-te prou tot el que vas fer per mi, ajudar-me a mantenir el meu somni viu. Moltes gràcies per tot i fins sempre, mestre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona