El professor menorquí Miquel Àngel Maria acaba de publicar el llibre Cartes a Josep Pla des de Menorca, un recull de quaranta-nou missives publicades originalment al diari Menorca. Definit per l'autor com "un petit assaig en forma de carta sobre alguns dels temes importants de l'actualitat menorquina i de l'actualitat més general vista des de Menorca", la publicació vol establir "un diàleg amb l'obra completa de l'illòman que fou Josep Pla".

El llibre està editat per l'Editorial Moll i prologat per Xavier Pla, que assegura que el paper de l'escriptor palafrugellenc al llibre de Maria és el d'"interlocutor, el confident, l'amic, el conegut".

Les preocupacions de Miquel Àngel Maria, diu el prologuista, "són les preocupacions de Josep Pla, i crec que són les preocupacions d'una veritable "comunitat imaginada"". Entre d'altres qüestions, l'assaig epistolar reflexiona, en paral·lel a l'obra de Pla, sobre temes com la pervivència de la memòria, la lluita contra l'oblit, la preocupació de la preservació del territori a causa de l'explosió de la indústria turística o la supervivència d'unes formes de vida que es resisteixen a morir a causa de la modernització.