15 de gener de 2014
15.01.2014
Diari de Girona

Els hominoides de fa 7 milions d'anys ja agafaven objectes

Un estudi de la falange del fòssil revela que l'espècie era capaç de subjectar com els humans

15.01.2014 | 00:00
Reconstrucció de l'"Oreopithecus bambolii" facilitada per l'ICP.

Un estudi de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) de la falange distal del dit polze de l'hominoide fòssil Oreopithecus bambolii ha revelat que aquesta espècie, que va viure fa 7 milions d'anys, ja podia subjectar objectes fent una pinça amb els dits com ho fan els humans.
Segons la troballa, que ha estat publicada a la revista American Journal of Physical Anthropology pel paleontòleg Sergio Almécija, investigador associat de l'ICP, l'hominoide hauria desenvolupat aquesta habilitat per obtenir i processar manualment aliments en l'ambient insular amb escassetat de recursos en el qual va viure.
L'Oreopithecus bambolii és una espècie d'hominoide que va viure fa entre 8,2 i 6,7 milions d'anys a la zona que actualment forma part de la Toscana i Sardenya (Itàlia) i que llavors era una illa. L'esquelet més complet va ser descobert el 1958 en una mina de carbó i correspon a un jove adult mascle d'uns 30 quilos conegut amb el sobrenom de "Sandrone".
Segons ha informat en una nota de premsa l'ICP, encara que Oreopithecus és l'hominoide fòssil europeu més aviat conegut pel que fa al postcranial (les parts de l'esquelet que no formen part del crani), la seva classificació ha estat sempre controvertida entre la comunitat científica. Encara que actualment Oreopithecus és considerat un hominoide, a mitjans del segle passat, alguns autors el van situar pròxim a cercopitecins (grup que comprèn els macacos o els babuïns, entre d'altres), o fins i tot va ser considerat per alguns com a representant dels primers homininis (el grup que comprèn els humans i els seus ancestres fòssils).
La dificultat en la seva classificació és deguda a la complexa combinació de caràcters ancestrals, moderns i derivats que presenten les seves restes. Així, la morfologia de la mà d'Oreopithecus, i particularment la del seu polze, ha estat objecte de gran controvèrsia i moltes publicacions científiques en els últims 25 anys.

Mostra comparativa
Sergio Almécija, al costat del metge nord-americà expert en anatonomia de la mà, Marvin Shrewsbury, i els paleontòlegs Salvador Moyà (ICP) i Lorenzo Rook (Universitat de Florència), han comparat la morfologia de la falange distal del polze d'Oreopithecus amb la d'altres espècies actuals i fòssils.
La mostra comparativa de les anàlisis inclou humans, diverses espècies de micos, hominoides actuals (gibons, orangutans, goril·les i ximpanzés), i fòssils com Proconsul o Pierolapithecus (l'espècie trobada als Hostalets de Pierola i descrita per l'espècimen conegut popularment com a Pau).
L'estudi conclou que les proporcions de la falange distal del polze d'Oreopithecus són semblants en espècies actuals aparentment tan diferents com gibons i goril·les, i també en espècies fòssils com Orrorin (un dels primers membres del llinatge humà) o Proconsul, quelcom que els mateixos investigadors han interpretat com una característica ancestral del grup.
Els investigadors han trobat que la falange d'Oreopithecus presenta algunes característiques anatòmiques que només s'ha trobat en éssers humans actuals i fòssils i ho han relacionat amb la capacitat humana d'agafar objectes usant una pinça de precisió amb les parts planes de les puntes dels dits del polze i l'índex, una habilitat que es coneix en anglès com "pad-to-pad precision grip".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona