21 de gener de 2014
21.01.2014
Diari de Girona

El setè festival Pepe Sales recupera l'oblidat i polifacètic artista Juan Eduardo Cirlot

Entre el 23 i el 27 de gener més d'un centenar de creadors mostraran obres dedicades al músic, poeta i crític barceloní

21.01.2014 | 00:00
Una part dels artistes que prendran part en el festival i que van ser ahir a la seva presentació a La Penyora

El setè festival d'art independent Pepe Sales, promogut per l'associació cultural la Penyora i que tindrà lloc entre el 23 i el 27 de gener, es dedicarà a la vida i obra de Juan Eduardo Cirlot (Barcelona, 1916-1973). Segons els promotors, Cirlot era "un 10 de la cultura" que va ser "arraconat i oblidat" a la seva època per ser avantguardista i "un visionari". Crític d'art, poeta surrealista, músic, estudiós dels símbols i amant del cinema. Aquestes són algunes de les cares d'aquest polifacètic artista. Per rescatar la seva obra, més d'un centenars de creadors han ideat des de curtmetratges inèdits a poemes musicats o performances dedicades a Cirlot. Entre ells, el director Albert Serra o l'actriu Belen Fabra o el músic Alfons de Vilallonga..
La directora del festival, Consol Ribas, va destacar que Cirlot fou crític d'art, poeta surrealista, músic i pensador. "Tot i que va escriure centenars de poemes i tenia un gran gust per la cultura i la saviduria se'l considera un artista amagat; això és perquè era un home que s'anticipava als seus temps, era un personatge lliure que no seguia ni les modes ni la indústria cultural", va reflexionar Ribas, que creu que de vegades per a què un artista avantguardista sigui reconegut han de passar diverses generacions.
Des de la Barcelona de la guerra i la postguerra, Cirlot va estar en contacte amb Dalí, també amb el germà del cineasta Luís Buñuel a Saragossa, o a París amb el mateix André Breton. De formació autodidacta, era un estudiós dels símbols (en va arribar a fer diccionaris), amant d'Egipte i estudiós de la cultura i la càbala hebrees. També va mantenir relacions amb el moviment Dau del Set, a Barcelona -entre els quals hi havia Joan Brossa, Modest Cuixart o Antoni Tàpies, entre d'altres- i va ser col·laborador de La Vanguardia. "Davant de Cirlot, els seus amics es treien el barret o s'amagaven darrera de la cadira", explica Ribas, com a exemple de la controvertida personalitat i obra de l'artista

Diversos curtmetratges
Com ja és tradició, diversos creadors han rodat curtmetratges inspirat en l'artista a qui es dedica el festival. Enguany té més sentit que mai ja que Cirlot era un gran amant del cinema. Entre els autors que hi han participat destaca el director de cinema Albert Serra, l'actriu Belen Fabra que s'ha passat a l'altra banda i ha dirigit ella el curtmetratge o d'altres creadors gironins com Paco Cavero o David Ruiz. Tots els treballs són inèdits.
També s'ha inclòs una presentació de l'artista a càrrec d'Ester Bertran, que ha gravat les filles de Cirlot relatant anècdotes més de la vessant de pare.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona