El sector de l'art va rebre amb optimisme la decisió del Consell de Ministres de rebaixar l'IVA en l'art del 21 al 10 %. Una mesura que va ser aplaudida també pels professionals àmbits culturals com el cinema i el teatre, que esperen que s'estengui a tota la Cultura. "Hem d'adoptar una sèrie de mesures, com les fiscals, per a la promoció i la defensa de la Cultura a Espanya i hem decidit anticipar una d'elles que és important", va assenyalar la vicepresidenta, Soraya Sáez de Santamaría, que va qualificar aquesta decisió com "un primer pas" en la rebaixa d'aquest tribut per a la resta de la Cultura.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta va explicar que amb aquesta decisió la compravenda d'objectes d'art i altres de col·lecció començarà a tributar amb el 10% d'IVA. A més, va indicar que la mesura suposa l'equiparació a l'impost reduït que s'aplica a les obres d'art en altres països com França (10 %), Alemanya (7 %), Itàlia (10 %) o Bèlgica (6 %). Aquesta diferència de tipus suposava, segons el Ministeri, "un fre a la competitivitat del mercat espanyol de l'art i un risc a la deslocalització de vendes d'objectes d'art en territori espanyol".

Només conèixer-se l'anunci, el president del Consorci de Galeries d'Art, Alberto de Juan, manifestava que es tractava d'"una gran notícia". Però De Juan, qui porta dos anys lluitant per aconseguir aquesta rebaixa, ha puntualitzat que "hi ha molts serrells per entendre" que i necessiten tenir les dades tècniques.

El cinema, esperançat

La indústria del cinema va rebre amb satisfacció la notícia, i amb l'esperança que la mesura s'estengui aviat a la resta del sector cultural. "Estem molt contents amb aquesta baixada de l'IVA per a les arts i confiem que en un futur immediat arribi a la música, al teatre i, per descomptat, al cinema", va assenyalar Ramón Colom, president de la Confederació de productors audiovisuals espanyols (FAPAE). "És una prova que el Govern és sensible a aquest tema", va afegir Colom, que precisament dijous va mantenir una reunió amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per a desbloquejar el pagament de les ajudes pendents als productors.

Estela Artacho, presidenta de la federació de distribuïdors, Fedicine, també va aplaudir la mesura perquè "va en direcció d'equiparar-nos a la resta de socis de la zona euro". "Confiem que l'IVA que s'aplica a les entrades de cinema no tarda a baixar, que és el que venim demandant des que s'incrementés, ja que som l'excepció de l'eurozona", va afegir.

Per ICV i PSOE és insuficient

La responsable del cultura del PSOE, Mar Villafranca, va manifestar la necessitat d'aplicar la baixada de l'IVA cultural "a tota la Cultura", que inclouria no només a les obres d'art sinó també als béns i serveis relacionades amb elles. Així ho ha manifestat la portaveu del PSOE en un comunicat de premsa en el qual s'insisteix en la necessitat de motivar polítiques culturals a nivell regional així com la necessitat d'implementar "plans de suport i estímul a la cultura".

Així mateix, la coordinadora nacional d'ICV-EUiA Dolors Camats ha exigit avui al Govern central que la rebaixa s'estengui de manera "immediata" a la resta de productes culturals, als que encara s'aplica l'IVA general. "Aquesta rebaixa suposa el reconeixement per part del Govern de Rajoy que l'augment de l'IVA cultural ha estat un error i un fracàs", va assegurar Camats.