31 de gener de 2014
31.01.2014

En record de Ramon Bartrons

Bartrons va néixer l'any 1920 i el 1943 ja ingressava a l'agrupació sardanista Amunt i Crits

31.01.2014 | 00:00
Ramon Bartrons, a la dreta de la fotografia, com a delegat de la Colla Sardanista Girona l´any 1949

ens ha deixat l'amic sardanista Ramon Bartrons. Josep Torres Estruch, gran amic seu ens en fa una semblança:
"Amb l'esperit ple de tristor per la pèrdua, -el 23 de gener d'enguany-, d'aquest excel·lent amic, un dels millors que he tingut, vull fer-ne ara, a la seva memòria, un breu resum biogràfic. Ell estava molt vinculat a la cultura catalana, i en especial amb la sardana. Era també un enamorat de la natura i en la seva joventut, havia practicat molt l'excursionisme.
En Ramon Bartrons i Vancell nasqué a Girona el 1920. L'any 1943 ingressàrem conjuntament com a dansaires a l'Agrupació Sardanista Amunt i Crits. En Ramon debutà amb la Colla Riallera i jo amb la Colla Aimants de la Dansa. L'any 1947, juntament amb altres companys, fundàrem la Colla Girona on en Ramon hi actuà poc temps ja que les seves obligacions professionals (era secretari d'administració local), l'allunyaren de l'activitat de la colla. Aleshores es traslladà cap a terres lleidatanes, concretament a Llavorsí, on romangué molts anys, i també hi conegué a la seva esposa Montserrat Caminal.
Poc abans de jubilar-se tornà a la seva estimada Girona, on continuà col·laborant en la tasca sardanista i literària. Cal destacar que l'amic Bartrons fou l'autor de la lletra de la bonica sardana "Amunt i Crits", del compositor Bartomeu Vallmajó, dedicada a la colla d'aquest nom. Igualment havia estat l'autor, durant uns quants anys, dels rodolins de les auques dels aplecs sardanistes de les comarques gironines.
A més a més a en Ramon li agradava molt escriure articles vinculats amb Catalunya (història, cultura, tradicions, sardanes, etc.). En trobem una bona mostra de tot això al butlletí El Gurnau, de l'Associació de Gent Gran Onyar del Casal Cívic Montilivi de Girona, on col·laborà des del primer número, signant amb el pseudònim Rambar. També col·laborava amb la revista El Roure, que edita l'Ajuntament i el Consell Municipal de la Gent Gran, i d'on ell era membre de l'equip de redacció.
Recordem l'amic Ramon Bartrons, alt, elegant, amable, sempre obert al diàleg i molt bon conversador. En les nostres xerrades sempre s'hi obserbava la seva estima per la sardana i per la terra, els seus escrits traspuaven la seva visió sincera i oberta del seu noble pensament.
Reposi en pau l'amic Ramon.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema