28 de febrer de 2014
28.02.2014
Més de 500 estudiants surten al carrer

Protesta a Girona contra les polítiques educatives

Ensenyament calcula en un 34,5% el seguiment de la vaga a les aules dels instituts de les comarques gironines

03.03.2014 | 07:31
Arrencada de la manifestació a la plaça Sant Domènec, davant dels serveis centrals de la UdG.

La manifestació convocada per la vaga contra les polítiques educatives va mobilitzar ahir més de 500 estudiants a Girona. A primera hora del matí, els piquets van bloquejar l'accés a les facultats de la UdG al Barri Vell.

Això ha fer que el seguiment de la vaga en aquestes facultats fos del 100% perquè cap alumne va poder entrar. En els altres centres de la UdG el seguiment va ser desigual i on va punxar més la convocatòria va ser, com és habitual, al campus de Montilivi, tot i que alguns professors van assegurar a aquest diari que el seguiment va ser massiu també a la facultat d'Econòmiques, que presentava l'aparcament buit de cotxes i les aules orfes d'estudiants.

La manifestació va sortir de davant del rectorat a les 12 del migdia i va recórrer els carrers de la ciutat durant més d'una hora. va acabar a la plaça del Vi.

Els estudiants s'havien organitzat. A primera hora del dia, aprofitant el moment en què el personal de neteja acabava la jornada, els piquets es van repartir les dues facultats i pel rectorat del Barri Vell. Van barrar les entrades amb cadenes i candaus i a més, tant a Lletres com a Educació i Psicologia, van atravessar una tanca i un contenidor trabucat per impedir-hi l'accés.

Segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), a la Politècnica, a Medicina i a Infermeria la vaga va tenir mol poc seguiment.
El portaveu del SEPC a Girona, Jonàs Carbonés, assegura que "hi ha repressió per part dels professors, que mig obliguen els alumnes a anar a classe, i en aquests centres tampoc es fa massa difusió de les protestes". Tot i això, Carbonés va concretar que a Dret i Ciències la vaga ha tingut un seguiment "massiu".

Això contrasta, però, amb les dades de seguiment que va recollir la universitat. Des de la UdG va assegurar que, exceptuant la situació viscuda al Barri Vell, a tota la resta de facultats -Montilivi i el centre- els estudiants que no van anar a classe van ser gairebé testimonials.
Al migdia, la manifestació convocada pel SEPC va servir per prendre el pols a la protesta. Hi van predre part més de 500 estudiants, la majoria universitaris, tot i que també n'hi havia de secundària. Encapçalada per la pancarta "Universitat del i per al poble", la protesta va sortir de davant del rectorat i va acabar a la plaça del Vi, a les portes de l'Ajuntament.

Durant el recorregut, els estudiants no van deixar de cridar consignes contra la classe política i a favor de l'ensenyament. "Universitat, catalana i de combat!", "Què passa? Què passa? Que privatitzen massa!", "Qui sembra ignorància recull la ràbia" o "I si la cura del càncer fos en una ment 'pobre'?", van ser alguns dels crits i pancartes que es van escoltar i llegir.

La manifestació es va allargar durant una hora, durant la qual els estudiants van protestar davant la Delegació del Govern i van talar el trànsit a l'avinguda Jaume I. Poc després d'un quart de dues, i després de corejar diferents consignes a la plaça del Vi -on també es va llegir el manifest- els estudiants es van dissoldre.

Apart d'adherir-se a la reivindicació general, el SEPC també va voler aprofitar la vaga per posar de relleu demandes específiques per a la UdG. "D'entrada, demanem que el pagament de la matrícula es fraccioni més, perquè entenem que tres pagaments únics obliga molts joves a endeutar-se", va concretar Carbonés.

"A més, també exigim a la UdG que es doti d'un fons propi de beques, que l'alumnat tingui més representació al claustre i que hi hagi més diversificació dels màsters públics", va fegir el portaveu.

La llista de demandes dels estudiants també passa per recuperar la repesca d'exàmens, una segona convocatòria "que es va eliminar amb l'excusa del pla Bolonya i que trobem una mesura intolerable, perquè obliga a repetir més assignatures", va dir Carbonés.

Finalment el SEPC també reclama un canvi a l'hora de fer les pràctiques a les empreses. "Volem que aquests crèdits siguin gratuïts i que se'ns remunerin les pràctiques, perquè molt poques empreses ho fan", va concloure Carbonés.

Vaga a secundària

El SEPC va donar algunes dades sobre el seguiment de la vaga a la secundària. Carbonés va dir que la mobilització va ser "massiva" als instituts de Vilablareix, Celrà i Figueres.

Per la seva part, el Departament d'Esenyament va calcular el seguiment a Secundària de la següent forma: Consorci d'Educació de Barcelona, 59,25%; Baix Llobregat, 58,18%; Barcelona Comarques, 65%; Catalunya Central, 50,98%; Girona, 34,5%; Lleida, 41,23%; Maresme i Vallès Oriental, 70%; Tarragona, 60,15%; Terres de l'Ebre, 51,10%, i Vallès Occidental, 44%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona