10 de març de 2014
10.03.2014

Ramon Madaula rep el Josep Ametller amb una crítica a l'"endogàmia" teatral

Els premis Recvll reconeixen els contes de Rubio amb el Joaquim Ruyra i un article de Víctor Gay amb el guardó de periodisme

10.03.2014 | 00:00
A la primera fila, Madaula, Gay, Tudela, González Pujalte, Rubio i Serra; acompanyats dels membres del jurat dels premis Recvll.

Coses Nostres, l'estrena com a dramaturg de l'actor Ramon Madaula va guanyar el premi Josep Ametller de Teatre, inclòs dins els premis literaris Recvll de Blanes, que ahir van celebrar el seu primer mig segle de vida. Madaula va definir la peça com "un examen de consciència a la professió teatral i a la crítica cultural", ja que enfronta el director d'un teatre públic amb un crític amb un diàleg que reflexiona sobre "l'endogàmia" de l'escena catalana, en què reconeix haver participat. L'actor va avançar que destinarà la dotació del guardó, 2.000 euros, a posar en escena el text amb un muntatge que dirigirà ell mateix i que, protagonitzat per Pep Tosar, podria arribar a les sales al 2015.

L'altre costat del mirall, de l'escriptor andorrà Iñaki Rubio, es va endur el premi Joaquim Ruyra de narració, dotat amb 2.500 euros. Rubio va definir el seu recull de contes com un conjunt de narracions que volen mostrar "una mirada diferent i divertida de la vida quotidiana".

Reivindicant la narrativa de Pere Calders com a referent i el conte com a gènere literari de ple dret gràcies a "una forma de literatura sintètica que obre portes a nous espais", l'andorrà va explicar que es tracta d'un llibre amb un sentit unitari, que es pot llegir "de forma orgànica".

El poeta Joan Carles González Pujalte va ser el guanyador del premi Benet Ribas de Poesia, dotat amb 1.500 euros, per Les coses i els miratges. González Pujalte va descriure el seu recull de poesia com un sol poema fragmentat -cada un dels poemes acaba amb una coma enlloc d'un punt- on s'interroga sobre "aquelles coses que tenim i ens donen una imatge de bellesa i sensibilitat, de record d'algú; i el miratge és creure que algún dia entendràs tot això".

La relació de Ruyra i Rahola

El premi Salvador Reynaldos de Periodisme va anar a parar al gironí Víctor Gay per Joaquim Ruyra i Carles Rahola, videsÉ morts paral·leles, que recull la relació epistolar entre els dos escriptors. El periodista, director de Diari de Girona durant tres dècades, repeteix premi i personatge protagonista, ja que al 2012 va guanyar el mateix guardó per un altre article centrat en Joaquim Ruyra.

Joan Tudela va resultar el guanyador del Premi Rafel Cornellà-Joaquim Abril de Retrat Literari amb Eugeni S. Reig, l'amic de les paraules, on radiografia el lexicògraf valencià amb una narració fragmentada inspirada en les entrades d'un diccionari.

La Paula es queda sense paraula, del palafrugellenc Jordi Serra, va ser mereixedor del primer premi Joan Petit de Conte Infantil, nascut en col·laboració amb l'associació Joan Petit-Nens amb càncer per conmemorar el 50è aniversari dels guardons.

El conte de Serra, fruit de les narracions orals que explicava als seus fills, fabula sobre "com la facilitat de dir les coses ens fa perdre la reflexió" per donar un missatge moral.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona