15 de març de 2014
15.03.2014

Insten a anul·lar la sentència en el 75è aniversari de la mort de Rahola

La néta de l'escriptor, Rosa Ros Rahola, participa en una emotiva encesa d'espelmes a Girona

16.03.2014 | 06:36
Rosa Ros Rahola encén una de les espelmes que evoquen l´esperit del seu avi.

Notícies relacionades

Una de les nétes de Carles Rahola, Rosa Ros Rahola, va ser l'encarregada d'encendre ahir la primera dels centenars d'espelmes que, en plena nit, sobre el pont de Pedra de Girona, amb al seva flama tremolosa, semblaven evocar la fragilitat de la vida, en l'acte d'homenatge a un dels fills més il·lustres de la ciutat, que va morir afusellat el 15 de març de 1939, condemnat pels militars franquistes, avui fa 75 anys.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, es va referir en un breu parlament al "consell de guerra infame" que va portar el periodista i escriptor gironí a l'afusellament, una sentència que "esperem que algun dia es pugui anul·lar", va dir l'alcalde.

Rosa Ros, metgessa ginecòloga a Barcelona, va fer seves les paraules de l'alcalde i, en declaracions a la premsa, va defensar la necessitat de tornar a demanar la revocació de la sentència de mort del seu avi, avui encara oficialment considerat un "fascinerós", després que un primer intent davant el Govern espanyol no fructifiqués perquè "no ha lugar".

L'Ajuntament de Girona ha volgut commemorar l'aniversari de la mort de Rahola amb un acte humil però sentit. Ahir a les 10 de la nit, davant l'escultura a Carles Rahola de la Rambla de la Llibertat, Rosa Ros, acompanyada de l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, i de Carles Puigdemont, va dipositar 12 roses blanques al peu del monument que honora el seu avi, obra de l'escultor Francesc Torres Monsó.

Periodista i escriptor, Carles Rahola (Cadaqués 1891 - Girona 1939) va ser ben present en esperit en un acte que va incloure un minut de silenci i tot seguit va continuar amb la interpretació d'El cant dels ocells pel Quartet Brossa.

Tot seguit, Rosa Ros va encendre la primera de les espelmes disposades al llarg de la barana del pont de Pedra, la tambla de la Llibertat i el carrer Santa Clara, i la llum tènue de la flama es va reflectir en les aigües bellugadisses de l'Onyar.

Un centenar llarg de persones van participar a l'emotiu acte d'homenatge a una figura que any rere any cobra força com a símbol de la lluita democràtica contra els totalitarismes.

Àlex Sáez, Pia Bosch, Joan Olòriz, Natàlia Molero, Carles Ribas, Albert Riera, Manel Serra i Marta Madrenas són només alguns dels que no es van voler perdre l'acte.

Homenatge institucional

L'homenatge de l'Ajuntament de Girona a Rahola tindrà continuïtat avui a partir de les 12 del migdia al Jardí de la Infància amb un aire més institucional.

En aquest cas, un professor i alumnes de l'Institut Carles Rahola de Girona llegiran fragments del text Refugis i jardins, publicat per Rahola al diari L'Autonomista, que dirigia el seu germà, Dàrius Rahola. En aquest mateix lloc tindrà lloc la descoberta d'una placa commemorativa.

Amb l'arribada dels franquistes, quan ja res no podia salvar la Catalunya republicana, Rahola va marxar cap a l'exili, tal com van fer centenars de milers de persones. Però un cop a la frontera, mentre esperava formalitzar la documentació per creuar la ratlla, se'n va desdir. Va pensar que no havia fet res que mereixés ser castigat. Va ser sotmès a un judici sumaríssim que va acabar amb sentència de mort i que es va executar de manera fulminant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona