L'ascens del nivell del mar durant i després del segle XXI pel canvi climàtic augmentarà els impactes adversos sobre la costa i el 2100, si no s'adopten mesures, "centenars de milions de persones" es veuran obligades a abandonar les seves llars, especialment del continent asiàtic. Ho adverteix l'últim informe del Panell Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que es presentarà oficialment dilluns al Japó.

El text ha estat elaborat pel denominat Grup II d'aquest Panell de les Nacions Unides, que s'encarrega d'estudiar els impactes del canvi climàtic i les possibilitats d'adaptació. Dins del capítol d'oceans, els científics constaten que els sistemes litorals i zones annexes registraran en les properes dècades un augment de la freqüència d'impactes adversos (inundacions, erosió de la costa...). Si no es prenen mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic, es preveuen migracions obligades al continent asiàtic l'any 2100.

En contraposició, les dades científiques apunten al fet que a mitjan segle XXI hi haurà més riquesa d'espècies pesqueres en les latituds mitjanes i altes, mentre que en el tròpic disminuirà. Això repercutirà en "una redistribució de les potencials captures pesqueres", amb unes implicacions per a la seguretat alimentària.

Temperatures al Mediterrani

En el cas del Mediterrani, a més de l'escalfament global, l'IPCC recorda els successius períodes de temperatures extremes (estius de 1999, 2003 i 2006), amb conseqüències negatives per al seu ecosistema al llarg de centenars de quilòmetres. A més, recents revisions han constatat la baixada del PH de l'aigua, entre 0.05 i 0.14 unitats respecte a l'era preindustrial.

A tot el món, l'absorció del CO2 per part dels oceans ha fet descendir el seu PH, canviant la química del carbonat en tots aquests ecosistemes. L'escalfament de l'aigua, la reducció del PH i les concentracions de ions de carbonat representen una risc per a les pesqueres i, directament, afecta als mitjans de vida de les poblacions locals.