01 de abril de 2014
01.04.2014

Multitudinari adéu a Modest Prats cantant a cor el "Virolai"

La vida del capellà lingüista Modest Prats es va apagar la nit de dissabte però la seva obra continua ben viva, segons van tenir cura de fer notar les persones que van intervenir en el seu comiat, ahir a l'església de Santa Susanna del Mercadal de Girona

01.04.2014 | 00:00

Una nombrosa representació universitària s'aplega per donar l'últim adéu a qui va ser rector de les parròquies de Medinyà i Vilafreser i conegut professor i historiador de la llengua catalana

L'església de santa susanna del mercadal de girona es va omplir ahir en la missa funeral per l'ànima de Modest Prats, el capellà lingüista que va morir la nit de dissabte després de lluitar els darrers anys contra la malaltia de l'Alzheimer.Mostres de dol.En primer terme, els familiars i a segon terme el rector Sergi Bonet, l'alcalde Carles Puigdemont, i els consellers Santi Vila i Ferran Mascarell.A l'exterior de l'església cantant el Virolai.Salomó Marquès, Anna Pagans, Miquel Berga, Narcís Jordi Aragó, Josep Maria Terricabras i, entre altres, Marina Geli.Una trentena llarga de capellans van acompanyar el bisbe Francesc Pardo en l'ofici.

Una multitud es va congregar ahir per acomiadar-se de Modest Prats, el capellà lingüista, conegut professor de la Universitat de Girona, mort la nit de dissabte després de patir uns anys el càstig de l'Alzheimer. El bisbe Francesc Pardo va oficiar a l'església de Santa Susana del Mercadal una missa per a l'ànima de qui havia estar rector d'aquesta parròquia i, a més a més de les tasques evangèliques, va desenvolupar una intensa carrera com a professor de llengua i va influir decisivament en la recuperació de la llengua i la cultura catalanes.

Entre els assistents hi havia familiars, moltes autoritats, una nombrosa representació de la comunitat universitària i també molts feligresos que volien dir l'últim adéu a qui havia sigut el seu rector. El comiat final va tenir lloc al carrer, a l'aire lliure, sota el bosc de palmeres de la plaça de Santa Susanna, on els assistents van entonar a cor el Virolai.

Les despulles de qui va ser rector de Medinyà i de Vilafreser, i coautor de llibres com El futur de la llengua catalana, van ser tot seguit traslladades a Castelló d'Empúries, on Modest Prats havia nascut l'any 1936, per rebre sepultura al cementiri on reposen les restes dels seus pares.

A banda dels consellers Santi Vila i Ferran Mascarell, van ser ahir al Mercadal l'acalde de Girona, Carles Puigdemont, els exalcaldes Anna Pagans i Joaquim Nadal, el rector de la UdG, Sergi Bonet, i persones que havien entaulat amb el finat una relació d'amistat, com el periodista Joaquim Maria Puyal, que havia trobat en Prats una complicitat culer com a comentarista al seu programa esportiu de ràdio, però també una complicitat en la determinació de crear les expressions genuïnes no sempre fàcils de trobar per a qui es posa davant d'un micròfon si el punt de partida és una llengua minoritzada.

Entre els familiars hi havia als primers rengles de l'església Quimeta Casas, Victòria i Josep Fuentes, Carme Bolasell, Carme Fuentes, Dolors Borrell i Rafel, Baldiri i Josep Carmona.

Una quarantena de capellans van acompanyar el bisbe Pardo en una celebració en el decurs de la qual es va pregar per l'ànima del difunt i en què es van posar en relleu les seves aportacions a la cultura i a la pàtria.

Prats va ser acomiadat amb un acte molt sentit sota les voltes de l'església on tantes vegades havia oficiat. A més dels religiosos, van intervenir a l'acte, en primer lloc, Salomó Marquès i Francesc Pèlach, que van oferir una lectura.

Al final de la missa també va pujar al presbiteri Eugeni Bodro, el seu ajudant a l'església de Medinyà, on Prats va ser rector. Bodro va fer notar la veu "ferma i potent" de qui convertia cada sermó en "una reflexió". Algunes d'aquestes reflexions han quedat recollides al llibre Les homilies de Medinyà (2011). Bodro va remarcar que Prats es va comportar sempre "com un més" de la comunitat i va afirmar que els seus valors es manifestaven "en els gestos quotidians". "Comprensiu i atent, era una ànima també en tertúlies engrescadores".

Per la seva part, Montserrat Terradas, visiblement afectada, va assegurar que la personalitat humana de Modest Prats "depassa amb escreix la seva faceta de capellà" i va destacar tres aspectes de la seva obra i aportació: el mestratge en la llengua catalana, la tasca intel·lectual universitària i l'amistat entranyable i generosa. Per Terradas, Prats era un home "culte, irònic, crític, agut i que parlava amb la mirada".

Finalment, l'escriptor Josep M. Fonalleras va llegir l'Oració de les mans, escrita pel mateix Modest Prats, i que va quedar immortaltizada en el recordatori de la missa.

Modest Prats i Domingo va fer els estudis eclesiàstics al Seminari de Girona i es va llicenciar en Romàniques a la Universitat de Barcelona. El 8 de març de 1959 va ser ordenat prevere a l'església de Sant Martí del Seminari diocesà. Va exercir primer com a vicari de Roses, el 1960 va ser nomenat professor del Seminari diocesà. Del 1966 al 1968 va fer la llicenciatura en Teologia a la Universitat Pontifícia Lateranense de Roma i va ampliar-la amb cursos de doctorat a la Facultat de Teologia de l'Institut Catòlic de París. Va ser ecònom de la parròquia de santa Maria de Vista Alegre de Girona, consiliari del Servei universitari cristià del col·legi universitari de Girona, bibliotecari del Seminari diocesà, i delegat del Secretariat diocesà de Justícia i Pau. El 1995 va assistir al Concili Provincial Tarraconense per designació del Bisbe. També rector de la parròquia de sant Salvador d'Horta, a Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona