02 de abril de 2014
02.04.2014

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

El «petit Mozart» ofereix tres concerts a Torroella de Montgrí, Olot i Girona

El geni al piano Michael Andreas Haeringer, de 12 anys d'edat, actuarà en una minigira amb la Giorquestra

02.04.2014 | 00:00
Michael Andreas Haeringer, a primer terme, davant de Marcel Sabaté, Gennady Dzubenko i Nathalie Haeringer, la mare del "petit Mozart".

 

  • «No tinc res contra la llengua catalana», afirma el pianista
  • «No tinc res contra la llengua catalana », va afirmar ahir Michael Andreas Haeringer en resposta a una pregunta d’aquest diari. Andreas va participar en una roda de premsa a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona on tothom es va expressar en català. Però ell va optar pel castellà quan va prendre la paraula. Preguntat davant la sorpresa que un nen de dotze anys escolaritzat a Catalunya s’expressi en castellà, va explicar que estudia les dues llengu?es, però s’expressa millor en castellà. «Consti que no tinc res contra el català», va remarcar el «petit Mozart» al periodista. Si bé no és aconsellable fer norma d’un cas únic, el seu exemple desmenteix les sovintejades afirmacions que el sistema d’immersió lingu?ística posa en perill la llengua castellana a Catalunya. És clar que també qu?estiona l’afirmació de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que el català està plenament garantit per a tots els escolars. És clar que el cas de Michael és molt i molt especial. La seva mare vivia a Singapur quan es va traslladar amb el seu marit, directiu de banca, a Barcelona. A casa parlen alemany i la principal passió i dedicació del nen és el piano i la composició, també de música pop.

Ha actuat al Conservatori del Liceu de Barcelona, al Festival de Música de Camprodon, al Teatre Principal de Sabadell, a Madrid, Màlaga, Mallorca, Tolosa de Llenguadoc, Munic, Salzburg, Lucerna... Un currículum que seria envejable per a qualsevol pianista professional, però resulta que l'ostenta un nen d'onze anys.

Michael Andreas Haeringer, barceloní d'ascendència alemanya, conegut com el "petit Mozart", demostrarà en tres concerts a les comarques gironines perquè se'l considera un geni del piano.

Descendent del pianista i compositor hongarès Franz Liszt i la pianista alemana Sofia Menter, el petit Andreas, que el 2010 va debutar com a solista amb l'Orquestra Gnessin Virtuosi de Moscou, acompanyarà la Giorquestra el proper dia 27 d'abril a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí, l'1 de maig al Teatre Principal d'Olot i l'11 de maig a l'Auditori de Girona.

El programa inclourà tres obres de W.A. Mozart: la Serenata per a cordes núm 13 en sol major "Petita serenata nocturna", el Concert per a piano i orquestra núm. 12 i la Simfonia núm. 40, en sol menor; a més, inclourà una obra de composició pròpia: Polonesa par a piano i orquestra, en do menor. Aquesta és una obra d'estrena.

Tot i portar sang de cèlebres músics a les venes, els pares de Michael no havien tocat a la vida cap instrument quan el seu fillet, aleshores de 4 anys, va començar a demanar insistenment un piano.

El fet planteja l'eterna qüestió de si el talent s'hereta genèticament. El pianista rus Gennady Dzyubenko, professor del Conservatori de Música de Girona, actual mestre del petit virtuós, sembla tenir clar que sí que es pot heretar el talent. Dzyubenko sosté que és la primera vegada que té al seu càrrec un alumne virtuós com aquest, que progressa a gran velocitat, però adverteix que encara és un nen i cal esperar per veure fins on pot arribar.

En les entresvistes, Michael no nega que se senti com un nen prodigi, però també remarca que ha d'estudiar un mínim de "4 o 5 hores" al dia per tocar i esforçar-s'hi molt. I això a més a més d'anar a escola i fer els deures de cada dia.

Michael ha guanyat nombrosos premis i també ha estat distingit als programes de televisió Tú sí que vales i Los increíbles.

El jove va participar ahir a l'Auditori Viader de Girona en una roda de premsa de presentació de la minigira gironina. A propòsit de l'acte, va regalar als assistents tres impressionants interpretacions de Bach, Chopin i Liszt, amb passatges d'una alta dificultat tècnica que va solucionar amb una aparent i envejable senzillesa.

A l'acte també hi va participar Marcel Sabaté, director de la Giorquestra, el qual va posar en relleu l'estrena de la Polonesa per a piano o orquestra, en do menor, que Michael va compondre als onze anys d'edat, i que és la seva primera obra per a orquestra simfònica.

Presentada el febrer de 2012 a l'Auditori de Girona, la Giorquestra ha nascut com una iniciativa privada dels germans Marcel Sabaté (director musical) i Jaume Sabaté (gestió i màrqueting) i compta amb un ampli suport institucional i privat. La formació ha acompanyat el tenor Josep Carreras al Festival Jardins de Pedralbes, de Barcelona.

A l'acte també hi van participar Jordi Cordon, alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Berga, regidor de Cultura d'Olot, Marta Madrenas, regidora de l'Ajuntament de Girona, i Xavier Soy, responsable de Cultura de la Diputació de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona