El grup musical Manel, el filòleg Joan Melià, els establiments Viena, la revista cultural Núvol, la voluntària per la llengua Ileana Belfiore i el projecte Rossinyol de la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari han estat reconeguts amb els V Premis Pompeu Fabra, impulsats pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Política Lingüística.

El lliurament dels guardons es farà dimarts, 8 d'abril, al Palau de la Generalitat. L'acte estarà presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Els Pompeu Fabra es van instituir el 2008 amb l'objectiu de reconèixer les aportacions al foment de l'ús de la llengua catalana de persones, entitats, empreses o organitzacions.

El jurat ha atorgat el Premi Pompeu Fabra al voluntariat lingüístic al projecte Rossinyol, desenvolupat per la Universitat de Girona i la Fundació Servei Solidari. Es tracta d'una iniciativa que pretén establir una xarxa de relacions entre estudiants de les diferents facultats de la Universitat de Girona i alumnes d'origen estranger de les escoles i centres de secundària de les comarques de Girona.

El grup musical Manel, integrat per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé; ha estat premiat amb el premi Pompeu Fabra a la projecció i difusió de la llengua catalana. El jurat dels guardons ha valorat que "Manel ha portat les seves cançons en català per la geografia catalana, l'Estat espanyol i també a ciutats europees, com Berlín o Londres, o sud-americanes, com Buenos Aires". A més, també ha tingut molt en compte que el seu àlbum Atletes, baixin de l'escenari, va ser número 1 de vendes a tot l'Estat espanyol, al cap d'una setmana de publicar-se, amb més de 10.000 còpies venudes.

El Premi Pompeu Fabra a la trajectòria professional, científica o cívica ha estat per Joan Melià i Garí, que és professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears i expert en sociolingüística, didàctica de la llengua i planificació lingüística. Va ser director general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears entre els anys 1999 i 2003.

En l'àmbit socioeconòmic, el jurat ha premiat els establiments Viena perquè "utilitzen el català amb normalitat, juntament amb altres idiomes, tant en el web com en les comunicacions exteriors i interiors als seus 35 establiments, escampats per Catalunya i Andorra".

El Premi Pompeu Fabra de comunicació i noves tecnologies l'ha rebut la revista digital Núvol, especialitzada en cultura que ofereix "un producte d'alta qualitat íntegrament en llengua catalana".

El Premi Pompeu Fabra a la incorporació a la comunitat lin?güística catalana ha estat per Ileana Belfiore. Una italiana que va arribar a Catalunya el 2007 i que ha assolit el màster en correcció i assessorament lingüístic. Ileana Belfiore participa en el programa Voluntariat per la llengua com a voluntària.