I

gnasi Cambra enlluerna amb el seu pianisme apassionat. És un intèrpret de 24 anys que ha estudiat en diverses institucions americanes i que actualment continua la seva formació a la Julliard School de Nova York. Pel recital que va oferir a Girona no és estrany que Valeri Gergiev el convidés recentment a tocar al Teatre Mariinski i a la Quinzena Musical de San Sebastián amb l'orquestra d'aquest teatre.

Si amb les dues sonates de Scarlatti va aportar una sensibilitat ponderada, amb les variacions de l'obra de Mozart, operada amb una simplicitat juganera de dicció depurada, extreia el millor de la partitura. Potser amb Mozart no aflora encara aquella bellesa inefable a mig camí de la gran profunditat i el divertimento, però Cambra té molta cura a perfilar l'expressió que més s'ajusta a cada estil.

En el repertori romàntic s'hi troba com peix a l'aigua. Els Klavierstücke de Brahms van ressonar amb una sinceritat brillant i sense "colossalismes". Hi ha un toc de gran pianista amb una indubtable respiració musical en majúscules que reporta emoció i veritat.

Sense confondre la vehemència amb la pulsió vital de cada partitura les dues obres de Chopin van esdevenir fluents i magnètiques a la vegada. Reveladores d'un sentit pregon Cambra esdevé amb aquestes dues peces un pianista magnífic, madur i apassionant. Si en tenen l'oportunitat, no se'l perdin!