El veterà actor Mickey Rooney, una de les estrelles infantils més famoses de la història de Hollywood, va morir diumenge als 93 anys, segons va informat el portal d'internet TMZ. La seva salut s'havia deteriorat des de feia uns mesos. Rooney va rodar més de 200 llargmetratges en una cursa que va començar quan tot just tenia 6 anys amb un petit paper a la pel·lícula muda Not to be trusted (1926), i en aquests moments treballava en el film The strange case of Dr Jekyll and Mr Hyde, segons The Hollywood Reporter. El darrer film que havia estrenat a la gran pantalla va ser The woods (2012).

Rooney va ser candidat a l'Oscar en quatre ocasions per a les pel·lícules Babes in arms (1939), The human comedy (1943), The bold and the brave (1956) i The black stallion (1979), encara que les seves úniques estatuetes van ser honorífiques. El 1939 l'Acadèmia de Hollywood li va concedir un guardó per la seva aportació com a actor juvenil, i el 1983 li va lliurar un segon premi en reconeixement als seus 50 anys de carrera. Als anys 80 i 90 se'l va poder veure en sèries de televisió com The love boat (1982), The golden girls (1988), Murder, she wrote (1993) o ER (1998), o en films com Babe: Pig in the City (1998).

El nen prodigi

Es va guanyar l'atenció per primera vegada en un teatre en el qual actuaven els seus pares quan ell tenia només 17 mesos i als 6 anys va debutar al cinema mut amb un petit paper a Not to Be Trusted (1926). El 1927 començaria la seva carrera cap a la fama com a protagonista en una sèrie inspirada en unes vinyetes de còmic sobre un nen entremaliat anomenat Mickey McGuire, personatge que interpretaria fins a 1934 durant més de 50 episodis. D'aquelles històries n'agafaria el seu nom artístic, Mickey, mentre que el cognom l'adoptaria d'un vell avantpassat seu del vodevil, si bé la intenció inicial de la seva mare va ser aconseguir que el seu petit adoptés el mateix cognom que el seu "alter ego" a la sèrie, una possibilitat que va rebutjar el creador de McGuire.

Nascut el 23 setembre 1920 com Joe Yule Jr, Mickey Rooney es criaria entre bastidors seguint als seus pares , artistes de teatre musical , fins que es van divorciar tres anys després i anar a viure a Kansas amb la seva tia. La seva mare, conscient del seu talent, va decidir finalment mudar-se a Califòrnia atreta pel món de possibilitats que suposava la llavors incipient indústria cinematogràfica.

Després de l'èxit de Mickey McGuire , Rooney va realitzar amb habilitat la transició al cinema sonor de la mà dels estudis Metro - Goldwyn - Mayer (MGM) amb els que va signar un contracte en 1934 que duraria fins que el va decidir rescindir el 1958. En aquests anys Rooney incrementaria la seva popularitat encarnant l'incorregible adolescent Andy Hardy (L'honor de la família, 1937 ) durant 19 pel·lícules, uns treballs que alternaria amb altres produccions. A partir d'aquest moment, no va deixar d'actuar gairebé fins poc abans de la seva mort.

Un seductor d'1,57 metres

Va participar en 200 pel·lícules i va ser nominat a quatre Oscar - només en va aconseguir un, honorífic- , però pel que es recorda a Mickey Rooney és per la seva faceta de seductor. La seva alçada de 1,57 i la seva eterna cara de nen no va ser un obstacle per casar-se vuit vegades, una d'elles amb Ava Gardner. Ell tenia 22 anys i era tota una estrella cinematogràfica quan es va casar amb la jove Ava Gardner, de 19, que just llavors acabava de ser descoberta per un caçatalents que va saber veure el potencial de la seva bellesa meridional.

Corria el 1941, i Rooney, després d'una destacada carrera com a estrella infantil, havia passat al cinema adolescent de la mà de la seva parella professional més coneguda, Judy Garland. Amb una de les seves primera col·laboracions, el musical Babes in arms (Els fills de la faràndula, 1939 ), havia aconseguit la seva primera nominació a l'Oscar. El jove Mickey tenia una imatge pública immaculada, un somriure permanent i irradiava una simpatia contagiosa. No és exagerat comparar-lo en termes de fama amb Justin Bieber, salvant les distàncies amb el díscol cantant canadenc.

Rooney era el gendre ideal per a la classe mitjana nord-americana, i les seves noces amb Ava Gardner van ser tot un esdeveniment per a l'època. Es casava l'estrella de la Metro amb una actriu en potència que poc després seria qualificada com "l'animal més bell del món". S'havien conegut en el rodatge de Babes on Broadway (Nois a Broadway), una altra de les pel·lícules protagonitzades pel duo Rooney - Gardland.

La relació amb prou feines va durar un any, a causa de les infidelitats de l'actor i va suposar el començament de la fama de conqueridor de Rooney, que es va casar set vegades més i va tenir nou fills. Betty Jane Rase el 1944, Martha Vickers el 1949 , Elaine Mahnken el 1952 , Barbara Ann Thompson el 1958, Marge Lane el 1967 , Carolyn Hockett el 1969 i Jan Charmberlin el 1978 van ser les següents esposes de l'actor.