Girona celebra avui la Diada de Sant Jordi entorn de Joan Vinyoli i Josep Pla, dues figures clau de la literatura catalana molt relacionades amb la província gironina.

En la capital gironina, el tradicional esmorzar literari que ofereix el Gremi de Llibreters s'ha dedicat a Vinyoli, l'obra del qual s'ha llegit a la cèntrica Plaça del Vi.

El poeta, mort fa trenta anys, va néixer a Barcelona, però va estar sempre vinculat a Santa Coloma de Farners i Begur, on va passar els seus estius en la infància i en l'edat adulta.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també ha participat en una altra lectura, en aquest cas la d'un conte a alumnes de primer d'ESO.

Puigdemont ha estat acompanyat pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que abans d'accedir a aquest càrrec va estar al capdavant de l'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà).

La líder del PPC al consistori de Girona, Concepció Veray, ha aprofitat també Sant Jordi per visitar diversos barris i el candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, ha confirmat la seva presència a la ciutat aquesta tarda, mentre que els partits en general compten amb carpes en diferents municipis de la província.

La localitat de Palafrugell és un altre focus d'atenció amb la tradicional lectura contínua de Josep Pla al llarg de tota la jornada.

La celebració de Sant Jordi s'estendrà fins al diumenge en el cas del Girona FC, club que regalarà una entrada per al pròxim partit als que acudeixin a les taquilles amb un llibre, que seran cedits a la biblioteca dels hospitals Trueta i Santa Caterina.

Aquests dos centres sanitaris organitzen aquests dies una setmana cultural entorn a aquesta jornada de literatura i roses per fer més fàcil la seva estada als pacients ingressats.

Els llibreters de Girona confien, pel que fa als autors locals, en novel·les de realç com 'Dies de Frontera' de Vicenç Pagès, 'Cuina amb Joan Roca' del xef del Celler de Can Roca o 'L'últim heroi' de Martí Gironell', encara que també destaquen alguns com el de la figuerenca Mònica Soler, titulat 'Les nits de Lola Pàton', ambientat en el prostíbul Torre Basca.

Un festival musical com és l'Ítaca també s'ha apuntat a la jornada i ofereix avui descomptes del cinquanta per cent a les entrades per als concerts del cartell.