El director del Teatre-Museu Dalí i col·laborador de l'artista de Figueres, Antoni Pitxot, s'acosta al costat més íntim del pintor amb el llibre Sobre Dalí. Conversaciones con Fernando Huici, editat per Planeta. A través d'una conversa amb el crític d'art Fernando Huici Pitxot ofereix un retrat del Salvador Dalí més desconegut, mostrant la seva vessant més humana, vulnerable i quotidiana, però també propera i divertida. Coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari de la mort de l'empordanès, Pitxot i Huici parlen de la relació del pintor amb Gala, el trencament amb la seva família, els seus amics, les relacions que va mantenir amb altres creadors i la seva vessant literària, que, segons el mateix Dalí, era fins i tot millor que la pictòrica.

El lligam de Dalí i els Pichot

Mà dreta de Salvador Dalí durant la gestació del Teatre Museu de Figueres, Antoni Pitxot i la seva família estan vinculats al pintor des de la seva infància, i de fet, va ser el seu pare, el pintor Ramon Pichot, amic de Picasso i Gauguin, un dels causants de la seva vocació artística.

Ja a l'inici de la dècada dels 40, quan escrivia la seva autobiografia Mi vida secreta, Dalí va incloure a les seves notes un extens apartat dedicat al clan Pichot, de qui assegurava "aquesta família ha tingut un paper important a la meva vida i una gran influència: abans que jo, els meus pares ja havien sofert la influència de la personalitat de la família Pichot. Tots ells eren artistes i tenien grans dots i un gust infalible...".

Tot i que Antoni Pitxot havia tingut un tracte ocasional amb Dalí des de la infància, la seva relació no es va consolidar fins que el pintor es va establir a Cadaqués. I va ser l'any 72, després de visitar l'estudi de Pitxot i conèixer la seva obra, quan Dalí el va convidar a integrar-se com a col·laborador principal en la creació del museu.