La gironina Esther Blanco Ribot ha guanyat el XXVI Premi Literari Vila d'Ascó amb la novel·la històrica La mainadera d'Eugène Bourmont. Ambientada a Blanes durant l'ocupació d'Espanya per les tropes de la Santa Aliança (1823), l'obra vol mostrar les petites vivències de l'època i la desigualtat social, més que els grans fets, sobretot a partir de la història d'amor que hi ha al centre de la trama.

La mainadera d'Eugène Bourmont alterna la narració dels fets amb les cartes que s'envien els personatges, de manera que mostren el que senten i el que viuen. S'hi pot veure com es relacionen les persones de diferent procedència malgrat la distància entre classes socials.

L'autora de la novel·la, que reitera la seva voluntat de "democratitzar la història", té clar què n'extreu de la seva experiència com a escriptora: "El que més m'agrada d'escriure és aprendre. És el meu punt de partida de cada obra: investigar, documentar-me, contrastar criteris".

El premi que convoca l'Ajuntament d'Ascó té una dotació de 3.600 euros i garanteix la publicació de l'obra, de la qual s'encarregarà Cossentània.

Nascuda el 1968, Esther Blanco és professora i ha rebut diversos premis literaris, com el 9 de juliol de Ciutadella de Menorca, amb 1558: l'altre juliol; el Pirineu de les Homilies d'Organyà, amb Trementinaires o el Ploma de Ferro de Capdepera amb No sento res.