Quinze biblioteques públiques catalanes, entre elles quatre de Girona, la de Banyoles i Torroella de Montgrí, són les primeres que participaran en una prova pilot per facilitar la venda de llibres nous, tant en paper com digitals, des d'aquests equipaments a partir de l'octubre. Si l'experiència és satisfactòria el sistema es podria generalitzar a totes les biblioteques del país, tot i que encara no hi ha un termini per aquesta segona fase.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, van signar ahir un conveni en el qual s'inclou "potenciar la compravenda de llibres i llibres digitals per part dels usuaris de biblioteques", ja siguin novetats o títols de catàleg, "amb entrega en la biblioteca, llibreria o domicili".

El conveni de promoció del llibre farà que s'estrenyi la relació entre llibreries i biblioteques públiques, un lligam que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va pronosticar com a "beneficiós per a les dues parts i sobretot per al lector". La col·laboració es durà a terme a partir dels recursos ja existents i es revisarà anualment.

El punt més novedós d'aquest acord és la introducció de les biblioteques en el procés de venda de llibres. No ho faran e com a extensió física de les llibreries (no es podran comprar llibres emplaçats físicament a la biblioteca) sinó que esdevindran un punt de recollida dels títols adquirits prèviament a través d'Internet al portal Liberdrac. Així, l'usuari comprarà un llibre del catàleg digital d'una llibreria i, en un termini de 48 hores, el podrà recollir a la seva biblioteca.

L'únic element comercial i físic que hi haurà a les biblioteques seran possibles espais aparador amb les novetats editorials, però que en cap cas es podran comprar in situ.

En compensació, les llibreries donaran llibres a les biblioteques en funció de les vendes realitzades.

En aquests moments, entre les llibreries participants hi ha l'Empúries de Girona, L'Altell de Banyoles o la llibreria Cucut de Torroella. Aquests comerços col·laboraran, respectivament, amb les biblioteques gironines Antònia Adroher, Ernest Lluch, Just M. Casero i Salvador Allende; la Biblioteca Comarcal del Pla de l'Estany i la Biblioteca Municipal Pere Blasi de Torroella de Montgrí.

Segons el parer de Mascarell, "l'objectiu últim és construir un país més lector, culturalment més sòlid". Antoni Daura va coincidir amb el conseller en què s'ha de treballar perquè s'incrementi l'índex de lectura, de forma conjunta per part de tots els actors implicats, encara que va reconèixer que aquesta iniciativa "és un meló per obrir", que s'anirà definint en els pròxims mesos.

En aquest sentit, encara que la compra de llibres no comenci fins a l'octubre, des d'ara ja es pot consultar a les biblioteques del projecte el Liberdrac, el portal digital de les llibreries catalanes, i el LibriData, la plataforma digital en línia per a editors, distribuïdors i llibreters, que permet obtenir informació sobre les vendes i els usos dels llibres.

Similituds amb el Quebec

La cap del servei de biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, va valorar molt positivament la iniciativa, que té similituds amb una altra que s'està portant a terme al Quebec, perquè les biblioteques i les llibreries associades "podran oferir la compra de qualsevol títol del catàleg i en un termini d'entre 24 i 48 hores poder recollir-lo a la biblioteca".

El conseller Ferran Mascarell va remarcar que "el més interessant d'aquesta iniciativa és que, davant una realitat canviant i complexa, siguem capaços de ser decidits, de deixar rutines a una banda i de canviar les coses d'arrel". "La meva felicitació -va concloure- a totes les biblioteques i llibreries que participen per experimentar coses noves, per trencar barreres, i per fer possible que dos sectors radicalment germans tinguin afany de col·laboració".

El conveni signat inclou altres aspectes per incrementar la relació entre biblioteques i llibreries. Es fomentarà que les llibreries puguin acollir esdeveniments i activitats organitzades per les biblioteques (clubs de lectura, conferències, trobades d'usuaris amb editors i llibreters, concursos, etc.), s'estudiarà la viabilitat d'instaurar Fires del llibre a les biblioteques, es farà publicitat conjunta del Servei de Biblioteques i les llibreries, i s'elaboraran projectes de formació i prescripció de novetats editorials per als bibliotecaris.