El documental Bugarach, dirigit per Ventura Durall, Sergi Cameron i el cinesta gironí Salvador Sunyer, es va preestrenar ahir al festival DocsBacelona, on avui es podrà tornar a veure. Després de la seva primera projecció a Catalunya i d'haver passat per festivals com el Visions du Réel de Nyon, a Suïssa, i el HotDocs de Toronto, la pel·lícula també s'exhibirà en certàmens d'Austràlia, Corea del Sud, els Estats Units i Alemanya.

Bugarach combina la ficció i el documental per retratar el circ mediàtic creat en aquest petit poble al sud de França que, segons una rocambolesca teoria, era l'únic lloc de la Terra que havia de resistir l'Apocalipsi pronosticat pels maies pel 21 de desembre del 2012.

Sunyer explica que la pel·lícula reflexiona sobre el contrast entre la tranquil·litat d'aquest poble de 200 habitants i el que n'explicaven els mitjans de comunicació d'arreu del món, que va atreure curiosos, turistes, new agers, especuladors i interessats en l'esoterisme.

"Quan vam arribar allà vam veure que en realitat, la gent de Bugarach no creia en la fi del món com una apocalipsi física sinó de consciència", diu Sunyer, que explica que aquest antic poble càtar que va inspirar Jules Verne per al Viatge al Centre de la Terra i Steven Spielberg per Encontres a la Tercera Fase és encara "refugi de hippies que van viure el maig del 68".

Per a molts, afirma Sunyer, "el 21 de desembre de 2012 era l'oportunitat per fer un reset i canviar d'actitud", per això, han aprofitat aquest "caldo de cultiu per parlar d'una crisi de valors més enllà del dia D".

I ho fan a partir de cinc personatges que "representen els clixés de per què el món no va bé", diu Sunyer. Personatges com l'alcalde de Bugarach, un pagès que aprofita la seva posició per fomentar el xup-xup mediàtic en lloc d'aturar-lo; un nen obsessionat per la seguretat o un satànic que viu en en una cabana sense llum. També el primer periodista que va parlar del poble en una notícia que va agafar volada mundial i una altra criatura que somia viure a Las Vegas i que, pressionat pels seus pares, vol aprofitar la presència de periodistes a la zona, ja que uns 250 professionals de la comunicació van envair el poble gal a mesura que s'acostava la data assenyalada al calendari maia.

"Era fàcil riure-te'n dels bojos, però hem intentat tractar tots els personatges per igual", explica el director format a ESCAC, que assenyala que Bugarach combina el to de comèdia existencialista amb pinzellades dramàtiques.

Més enllà dels festivals

Amb la projecció a la secció oficial del DocsBarcelona, el documental tanca el cercle, ja que el projecte va rebre l'impuls definitiu al Pitching Forum del festival del 2011, quan van mostrar les primeres imatges davant de productores d'arreu d'Europa.

Després de veure's en alguns dels festivals de documental més prestigiosos del món, la pel·lícula girarà per diversos cinemes de l'Estat. Entre les sales on esperen projectar la pel·lícula a partir de la tardor, diu Sunyer, hi ha el cinema Truffaut de Girona.