Qui sap si els inspectors i policies es podran aviat afegir a tots aquells que solen amanir qualsevol conversa amb una cita de Josep Pla, sigui real o inventada. Perquè Pla, vés per on, també va fer de detectiu, al menys en la ficció. A pocs dies de complir-se cinc anys de la mort de l'escriptor mallorquí Baltasar Porcel, Edicions 62 recupera el thriller Josep Pla investiga un crim al Delta de l'Ebre, un text breu, amb prou feines cent pàgines, embrió de la seva última i ambiciosa novel·la, Cada castell i totes les ombres.

L'editor Emili Rosales va explicar que es tracta d'un text que transcorre en una finca costanera de La Ràpita (Montsià), en dos moments temporals, el 1936, i el 1975, quan allà se celebra el compromís matrimonial del fill d'un poderós empresari i es produeix un crim.

En escena també es troben personatges de l'antic règim com ara Laureano López Rodó al costat d'altres que tindran una gran importància en el futur, des del banquer Emilio Botín als presidents Felipe González i Jordi Pujol.

Rosales va comentar que Porcel volia que el text es publiqués de forma autònoma una vegada Cada castell i totes les ombres hagués fet el seu recorregut, perquè creia que tenia la suficient entitat, però va morir i el projecte va quedar aparcat.

Ara, a més, aquest homenatge a Josep Pla servirà perquè joves lectors puguin entrar en la seva literatura, ja que en el relat "està l'essència i els grans atractius" de tota la seva literatura.

El periodista Sergio Vila-SanJuan, que està treballant en una biografia de Porcel a partir del seu arxiu personal i de nombroses entrevistes, va assenyalar que els últims anys el novel·lista tenia un gran interès per la literatura de gènere, especialment en un autor com ara Andrea Camilleri, i va avançar que en l'obra que ara es publica hi ha "elements d'intriga, d'un món rural tancat, però també elements clau de reflexió històrica".En la seva al·locució, d'altra banda, va recordar que Porcel sempre deia que era més conegut que llegit, per la qual cosa una obra d'aquest estil podrà ajudar a canviar aquesta situació.

En la presentació del llibre també va intervenir el president de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, un gran coneixedor de l'obra de l'autor d'Andratx, qui va definir Cada castell i totes les ombres com una de les més ambicioses i complexes que va escriure i una "de les menys llegides i més malament".

Presentar ara una part en forma de novel·la considera que "està molt bé, perquè hi ha una amalgama de materials que la fan una ficció extraordinària, un producte híbrid molt particular, que funciona molt bé com a compendi del món narratiu de Porcel".

Segons el seu parer, en l'obra "hi ha molts punts forts del seu univers narratiu, amb un llenguatge exuberant, una capacitat de generar suspens molt considerable, digne dels autors que més llegia, i amb una gran capacitat de reflectir el temps present". La seva desinhibició, entén, "el relaciona amb els més grans com ara DeLillo, Philip Roth o Saul Bellow".