El Patronat Call de Girona acosta aquest estiu la història jueva als gironins a través d'una visita teatralitzada pel barri jueu. L'activitat, batejada com a La família de la Sara, és una creació de la companyia de teatre professional La Minúscula, que pretén animar el públic a conèixer la vida quotidiana del call en el seu moment de màxima esplendor. Tot amb l'objectiu de fer de la història una assignatura divertida d'aprendre, mitjançant l'humor i fomentant la participació dels assistents.

Les visites teatralitzades es desenvolupen durant els mesos de juliol i agost, tots els dissabtes a la tarda. La guia que acompanya els visitants pels llocs més emblemàtics del call també forma part de la trama. És heredera del llibre de la història medieval de la Sara i vol explicar als visitants les festes, les costums, els rituals religiosos, els jocs de la mainada, la llengua hebrea i l'alfabet dels jueus que vivien a Girona fa centenars d'anys.

El recorregut, d'hora i mitja de durada, ressegueix diferens espais del call amb entrada a llocs de gran interès, alguns d'ells privats, com el pati de la casa on va viure el que fou secretari de l'aljama Lleó Aninai fins el juliol de 1492, o el subsòl d'una casa del carreró Cúndaro que conserva restes de l'entramat urbà de la Girona medieval i, en especial, del call, on va viure la comunitat jueva durant més de cinc-cents anys.

L'activitat, de caire familiar, engloba tant adults com nens. "La gent que té ganes de conèixer aspectes del call d'una forma divertida té la seva oportunitat per fer-ho", explica Txell Faxedas directora de la La Minúscula, companyia de teatre amb més de deu anys d'experiència formada per Cristina Alay, Casandra Lungu, Xuspi Hernández i la mateixa Txell.

Cada sessió que realitzen al call és única i diferent perquè en cadascuna compten amb la col·laboració de diferents actors secundaris que els ajuden a realitzar una visita dinàmica, amb humor i sempre rigorosa amb la història. Fins i tot, en algunes ocasions la companyia compta amb la col·laboració d'actors amateurs.

Més activitats al call

A banda de la visita guiada, es desenvolupen aquest estiu més activitats al call amb l'objectiu, també, d'apropar la història jueva els ciutadans.

Un any més, les tardes de contes a l'agost no hi faltaràn com tampoc la música durant les nits del dijous. Artistes locals i forans ompliràn els carrers del call, amb un repertori de música de tradició jueva.