La família Palet, procedent de Bordils, és un clar exemple de com tota una nissaga s'ha dedicat a la música i en especial a la de cobla. L'avi Lluís Palet Pou, nat en aquesta població fou un important intèrpret de trombó, fiscorn i violí, fou un dels fundadors de les cobles-orquestres Costa Brava i Amoga.

El seu fill, l'Esteve també nasqué a Bordils el 4 de gener de 1950, estudià solfeig, harmonia, violí, saxofon, tible i tenora.

Ha actuat a diferents cobles-orquestres, Catalunya de Bordils, Caravana, Montgrins i Costa Brava. Actualment és professor de l'Escola de Música de Banyoles. Justament en aquesta població és on nasqué el seu fill, el 2 de març de 1981 que ha efectuat diversos estudis musicals amb el seu pare, al Conservatori de Girona i al Conservatori del Liceu de Barcelona. Calen destacar les seves obres "Eclipsi" per a orquestra simfònica, premi Joaquín Rodrigo en els premis Villa de Madrid 2007 i en el camp de la música per a cobla la "Rapsòdia per a piano, cobla i percussió" premi Manel Saderra i Puigferrer en el XXè certamen Ceret-Banyoles.

Recentment fou enregistrat, a l'estudi de gravació 44.1 d'Aiguaviva, per la cobla La Principal de la Bisbal, sota la direcció de Francesc Cassú. El CD de sardanes és titulat: 11+1 Les ombres d'ahir són la llum del present. L'edició d'aquest CD sortirà durant el transcurs d'aquest estiu.

Totes les sardanes són de l'Esteve Palet Ribas, llevat de la darrera que és del seu fill Esteve Palet Mir.

Les composicions que conté aquest disc són: Cisteller i músic, el meu pare, dedicada al seu pare, que ell com d'altres músics havien de tenir una altra ocupació de sobreviure. Lluny, El western i el "tio" Joan, En el camí del cel, La Pilar de les casetes, Mirallac, Lolita, Recordant un passat, Camí de Borrassà, Llavors de Sant Esteve, Caminant pels estels i Melangiosa, aquesta darrera de Palet Mir, és la seva darrera sardana i està dedicada als avis paterns.

Un petit aclariment

Hem vist publicat en alguns llocs que La Principal de la Bisbal és la cobla en actiu més antiga, això és incorrecte.

La Bisbal es fundà el 1888 i des dels seus inicis ha estat una cobla capdavantera. Ja el 1902 fou la guanyadora (ex aequo amb la Principal de Peralada) d'un concurs de cobles celebrat a Barcelona i el 1932, en un altre concurs de cobles obtingué el títol de "Cobla Oficial de la Generalitat", que durant l'època franquista no pogueren utilitzar, restablint-se el 1978.

La més antiga, però és Els Montgrins, que es fundà a Torroella de Montgrí, 1884, per Pere Rigau "Barretó" i també, en tota la seva trajectòria, ha estat una de les més cabdals de Catalunya.