Científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, que van salpar ahir des de Cartagena embarcats al vaixell Hespèrides en la seva nova expedició a l'Antàrtida, estudiaran la influència del plàncton marí en la formació dels núvols, "el principal refrigerant del planeta".

Segons va explicar l'oceanògraf de l'ICM i coordinador del projecte, Rafael Simó, els núvols tenen un paper fonamental en el refredament del planeta, però per saber si aquesta funció continuarà en el futur cal conèixer com es formen, una matèria sobre la qual hi ha un gran desconeixement.

Fins al pròxim 12 de febrer, el vaixell oceanogràfic de l'Armada serà la base d'operacions de l'equip de l'ICM format per 30 biòlegs marins, físics i químics atmosfèrics, que treballaran en el projecte, denominat "Pegaso".

Simó va assenyalar que existeix un gran desconeixement sobre la manera en la qual la naturalesa influeix en les variacions del clima, cosa que dificulta en gran mesura poder establir previsions sobre el canvi climàtic i l'escalfament global.

"Coneixem que l'escalfament global es deu sobretot a les emissions de diòxid de carboni (CO2), i els humans són grans emissors. Però hi ha d'altres aspectes, els que depenen de la naturalesa, sobre els quals hi ha gran incertesa", va dir. És el cas dels núvols, amb prou feines es tenen detalls sobre la seva formació, la seva composició (més enllà del vapor d'aigua), o les característiques del seu gruix.

El gruix dels treballs d'aquesta investigació "sense precedents internacionals" es desenvoluparà a l'Antàrtida del 2 de gener al 12 de febrer, encara que abans també portaran a terme mesuraments a l'Atlàntic durant la travessia.