L'Acadèmia de Hollywood va revelar ahir que 134 produccions han iniciat la seva carrera per aconseguir l'Oscar al millor documental en la 87a edició dels seus prestigiosos premis cinematogràfics, els guanyadors es coneixeran el 22 de febrer. Entre els títols en competència n'hi ha més d'una desena relacionats amb Espanya, Amèrica Llatina i la cada vegada més importat comunicat hispana que resideix als Estats Units.

Entre ells, hi figuren la cinta sobre la indústria alimentària Food Chains, produïda per Eva Longoria, i This Is Not a Ball, de l'artista brasiler Vik Muniz, qui ja va participar en el documental nominat a l'Oscar Waste Land. Del Brasil, també es va presentar Elena, treball produït i dirigit per l'actriu Petra Costa.

Walking the Camino: Six Ways to Santiago mostra als acadèmics el recorregut per l'històric camí que porta fins a Santiago de Compostel·la. The Galapagos Affair: Satan Came to Eden rememora unes desaparicions en les equatorianes illes Galápagos, mentre que A Small Section of the World relata la història d'unes dones que treballen a les granges de Costa Rica.

Els documentals sobre la comediant llatina Kiki Meléndez (Journey of a Female Comic), el director xilè Alejandro Jodorowsky (Jodorowsky's Dune) i el sindicalista hispà César Chávez (Cesar 's Last Fast), també estan en competició. Print the Legend, del realitzador mexicà Luis López, i Plot for Peace, de l'espanyol Carlos Argulló, van entrar igualment en la carrera per l'estatueta.

Sobre el paper, produccions com America: Imagine the World Without Her, que ha recaptat 14 milions de dòlars en taquilla, semblen comptar amb cert avantatge. En aquest grup, també hi entren The Case Against 8, sobre la lluita a Califòrnia pel matrimoni homosexual; CitizenFour, que tracta sobre la vida d'Edward Snowden, i el documental d'exploració submarina del cineasta James Cameron, James Cameron 's Deepsea Challenge.

La llista de documentals quedarà reduïda a 15 finalistes, els noms dels quals es divulgaran al desembre i seran els que disputin les nominacions a l'Óscar. L'Acadèmia de Hollywood anunciarà els nominats a la 87a edició dels seus premis el 15 de gener de 2015, en una petita gala que se celebrarà a Los Angeles.