L'escriptora i periodista Sandra Barneda revisita el país dels seus ancestres, l'Empordà, en la seva segona novel·la, La Terra de les Dones, com ja va fer a Reír al viento, la primera d'una tetralogia "basada en el cercle de la vida".

Conductora a Telecinco del programa Un tiempo nuevo, Barneda creu que les dones han estat "massa Joanes d'Arc" i que és necessari reivindicar "la seva essència de poder femení", com va dir ahir a Peralada durant l'acte de presentació de La Terra de les Dones, obra que apareix en una doble edició en castellà i en català.

Amb un enfocament més costumista que el de la seva primera Reír al viento, Barneda (Barcelona, 1975) torna a la terra de la seva família, a la localitat de Vilanova de la Muga, a l'Alt Empordà, en un homenatge a la vida i als seus avantpassats que, sosté, l'han guiat en la seva escriptura.

Gens autobiogràfica

Malgrat això, la novel·la no és "gens autobiogràfica", i indica l'autora, i explica que "és com un conte" en què la Muga és un lloc màgic "on t'agradaria ser", en on tenen un paper primordial "vuit àvies transformadores que formen un cercle màgic ancestral".

Si en la seva primera novel·la va ser el vent l'element dominant, la terra és la d'aquest segon llibre, al qual seguiran dos títols més.

Per al tercer ja s'està documentant, va explicar la periodista, i va avançar que transcorrerà fora d'Espanya en un salt enrere en el temps i on l'aigua, l'element que toca, "serà tèrbola".

Tota la tetralogia està protagonitzada "pels viatges guaridors", que en aquesta ocasió porten al poble el pare de l'autora.

Ambientada per Nadal, els secrets familiars formen una teranyina en aquest llibre que protagonitza una acomodada Gala Marlborough, una bostoniana amb ascendents catalans que està casada amb un "plusquamperfet" cirurgià plàstic, i que busca reorientar el seu futur.

A vegades necessitem cops de realitat, la vida és molt sàvia i sempre hi ha un perquè, i si no n'hi ha és perquè no sabem llegir-lo", diu Sandra Barneda.

Gala arriba des de Nova York a La Muga, un poble empordanès on havia nascut el seu pare, amb l'afany d'aconseguir ràpidament l'herència d'una tia àvia que desconeixia tenir i que l'ha deixat com a única hereva.

Acompanyada de les seves dues filles, una adolescent i capritxosa Kate i una petita Adele, Gala arribarà a trobar a la Muga una cosa molt més important que la farà connectar amb una part de si mateixa que ignorava, destaca l'autora, que fa que els seus personatges realitzin un "viatge transformador".

Els secrets familiars van transformant-la a ella i les seves dues filles, que tenen una "trobada guaridora amb l'amor", que l'escriptora defineix com "la gasolina de l'ànima" i per a la qual, si cal, cal atrevir-se a remoure la terra amb les mans.

Assegura que va treballar molt els personatges de les àvies, dones del poble, cadascuna amb el seu sobrenom, que representen els diferents arquetips i que formen el Cercle, en què actuen de "guardianes de la tradició, aixopluguen els secrets" i que, amb la seva solidaritat, acolliran i seran com "fades padrines" per a Gala.

Unes àvies, aquestes no de ficció, a les quals va voler homenatjar a l'acte de presentació de la seva novel·la, a la biblioteca del Castell de Peralada, en presència de diverses dones de la Muga.

En la seva novel·la fa així un gest de complicitat, va dir, a la dona "que recupera el seu poder, la seva essència, des de la terra", després que les dones hagin hagut d'adaptar-se als patrons masculins per triomfar oblidant "una part salvatge molt femenina".

Sandra Barneda va confessar que la literatura li dóna l'"equilibri perfecte" que precisa per la seva professió de presentadora de televisió, ara al capdavant del programa Un tiempo nuevo, després d'haver passat per Catalunya Ràdio, Antena 3, Telemadrid, 8tv, TV3 i TV2.