Joan Domènech i Moner ha assumit la presidència de la Fundació Bertrana de Girona amb la intenció d'executar un programa de "continuació" d'una entitat que considera que ja està "consolidada".

L'exalcalde de Lloret de Mar va comparèixer ahir en roda de premsa per refermar la seva idea que la gestió de la cultura "no ha de ser estrictament comercial" i per anunciar que l'acompanyaran en l'administració de la fundació, que convoca els Premis Literaris de Girona, Esteve Vilanova, fins ara president i a partir d'ara tresorer, i Joan Miró, que assumirà la secretaria.

Joan Domènech va advertir que no porta de cap iniciar cap revolució a la fundació, si bé estudiarà modificar alguns "detalls", sempre a partir del consens perquè no és "personalista".

Va parlar de rejovenir el patronat, implicar la Universitat de Girona en la convocatòria dels premis i intentar una cosa que altres presidències no han aconseguit: consolidar un programa d'activitats culturals perquè la Fundació Bertrana tingui una presència civil més enllà del gran i únic acte de l'any: la gala de lliurament dels premis literaris.

Als 71 anys d'edat, Domènech vol fer "un últim serveia a Girona", ciutat on va estudiar, va fer el soldat i va ostentar càrrecs de política cultural a la Diputació i a la Generalitat.

Per la seva part, Esteve Vilanova va explicar que, després de 12 anys a la presidència de l'entitat, va decidir plegar per no entrar en contradicció amb la seva convicció que els homes no s'han de perpeturar en els càrrecs.

La fundació té 18 patrons, alguns designats per les institucions polítiques i les editorials patrocinadores, altres a títol vitalici. Hi ha Òmnium Cultural.