L'escriptor i periodista Sergio Vila-Sanjuán aborda en la seva primera obra de teatre, El Club de la Escalera, les seqüeles del bullying, un tema que li rondava des que era adolescent, quan l'assetjament escolar semblava una pràctica "normal" que les víctimes havien de patir en silenci. En una entrevista, Vila-Sanjuán revela com ell mateix i molts dels seus companys van patir al col·legi "bromes" que fa quarant anys eren usuals, però que avui es considerarien com casos d'assetjament escolar.

L'obra, que es pot llegir com una peça de teatre o com una novel·la dialogada, i que l'autor espera que serveixi com a text didàctic per abordar aquest problema als col·legis, presenta una història de confrontació a través del que va veure i va viure en la seva adolescència en un col·legi religiós de l'acomodat barri de Sarrià a la Barcelona dels anys 60.

Vila-Sanjuán explica que durant anys ha pensat en les coses que van passar en aquells anys, i especialment des que van aparèixer pedagogs i teories psicològiques sobre aquesta qüestió "que en la meva època no existien i que han qualificat el bullying com una de les grans plagues del nostre temps, i com una cosa intolerable".

A El Club de la Escalera s'exposa com abusos escolars que van passar fa 40 anys segueixen coent als que van ser objecte d'aquelles "bromes", que llavors eren "el pa de cada dia".

Segons l'opinió de l'escriptor, el text s'endinsa en "un terreny bastant verge, perquè hi ha literatura de l'abús escolar vist des del present, però no gaire sobre les conseqüències que causa anys després i d'una forma retrospectiva".

L'autor desconeix si l'obra arribarà a estrenar-se a l'escenari i comenta que prefereix comprovar si té acceptació entre el públic.