L'Agència Espacial Europea (ESA) va aterrar ahir, per primera vegada en la història, sobre la superfície d'un cometa per estudiar i investigar si aquests cossos celestes van portar l'aigua i la vida a la Terra. El mòdul Philae de l'ESA es va posar sense problemes sobre la superfície gelada del cometa 67/P Churyumov-Gerasimenko, set hores després d'haver-se separat de la sonda mare Rosetta. Philae romandrà diversos mesos en el cometa a la recerca de proves de la seva superfície i composició.

L'ESA va informar des del centre de control d'operacions a la ciutat alemanya de Darmstadt que es va produir un aterratge suau sobre el cometa. El director de Vol de Rosetta, Andrea Acommazzo, va dir amb entusiasme que "veiem que el mòdul d'aterratge està sobre la superfície" del cometa.

El director general de l'ESA, Jean-Jacques Dordain, va qualificar l'aterratge de Philae sobre el cometa com "un gran pas per a la civilització humana". "Hem estat els primers a aconseguir-ho i això romandrà per sempre. La nostra ambiciosa missió Rosetta s'ha assegurat un lloc en els llibres d'història", va afegir Dordain.

La importància científica i complexitat tècnica d'arribar a un cometa és comparable a l'arribada a la Lluna el 1969 dels astronautes de la NASA i així ho reflectia l'ambient d'alegria en el control d'operacions de l'ESA a Darmstadt. La missió contenia moments crítics pel que fa a enginyeria com arribar a una òrbita adequada i poder injectar Philae en la direcció adequada del cometa, segons Miró.

Philae, que té autonomia energètica de dos dies i mig i després s'alimentarà a través dels seus panells solars, realitzarà ara fotografies de la superfície del cometa. També mesurarà en els pròxims mesos, amb els seus deu instruments, el camp magnètic del cometa i prendrà proves, de fins a 30 centímetres de profunditat, dels materials de la seva superfície. L'ESA estudiarà en detall el desenvolupament del cometa, esbrinarà l'aigua que té, i si hi ha molècules complexes -origen de la vida. En cas que l'aigua del cometa sigui com la de la Terra i que el cometa tingui aquestes molècules, l'ESA té la prova que van ser aquests cossos els que van portar l'aigua i la vida a la Terra.

Per arribar fins al cometa la sonda mare Rosetta ha realitzat un llarg viatge de deu anys a través del Sistema Solar, que va començar el 2 de març del 2004. Rosetta ha recorregut 6.400 milions de quilòmetres. Rosetta, que porta a bord 11 experiments científics, també es va trobar amb l'asteroide Steins al començament d'agost de 2008 i amb l'asteroide Lutetia el juliol de 2010.

Rosetta acompanyarà el cometa fins al final de l'any vinent i durant aquest temps obtindrà el 80% de les dades científiques mentre el mòdul d'aterratge Philae cobrirà el 20% restant.