El topògraf, meteoròleg, fotògraf i músic de vocació Josep Pascual, coneixedor de tots els secrets de la natura de l'Estartit i el seu entorn, inaugurarà el proper 29 a la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí l'exposició La indestructible bellesa del Montgrí. Fotografies de l'estartidenc Josep Pascual.

Comissariada pel fotògraf Josei Mas, aquesta mostra és el fruit de més de 40 anys de presa de fotografies del massís del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Pascual pren sistemàticament la temperatura del mar en el mateix punt a diferents profunditats, estiu i hivern, des de la dècada de 1970, i sempre va acompanyat d'una petita càmera compacta per captar els moments irrepetibles d'un entorn màgic. L'exposició es podrà visitar a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí, del 29 de novembre al 6 d'abril.

Per a l'ocasió s'ha editat un catàleg amb una selecció de 158 fotografies d'en Pascual, datades, amb localització geogràfica precisa, i comentades. El fotògraf Jordi Mas ha assumit la selecció de les imatges per al llibre i per a l'exposició.

Amb l'objectiu d'arribar al màxim de públic possible, s'han traduït els textos explicatius i comentaris de les fotografies, de forma íntegra, al castellà, anglès i francès.

El llibre de Santa Caterina

D'altra banda, la Fundació Mascort acollirà avui la presentació del llibre L'ermita de Santa Caterina del Montgrí, una esperada monografia a cura de Joan Baca i Jaume Bassa, estudiosos de la tradició local, i Teresa Avellí i Francesc Miralpeix, professors de la Universitat de Girona.

A més dels aspectes de rigor sobre la història i els elements artístics de l'ermita, entre els quals destaca el retaule barroc del segle XVIII, el llibre tracta de l'entorn geogràfic, les tradicions o la literatura relativa a l'indret, que no pot passar per alt la novel·la Solitud, de Víctor Català.

El llibre ha estat concebut com un l'acompanyant perfecte a la visita física a l'ermita i el seu conjunt arquitectònic i natural, però també com una lectura reposada en la distància.

Inclou traduccions dels textos resumits en castellà, anglès i francès, amb nombroses fotografies a color, obra del fotògraf Jordi Mas.

La Fundació Mascort ha expressat en un comunicat que aquests projectes per a la nova temporada de tardor-hivern 2014 volen ser el reflex dels objectius que regeixen, l'entitat, que no són altres que "l'estimació i la voluntat de difusió i preservació de la riquesa artística i natural de l'entorn i, especialment, de l'immediat: El Montgrí".

La presentació del llibre es farà avui a les 19 hores.